"Spasiti londonske pabove"

Kada neko pomene London, na šta prvo pomislite? Na Big Ben, crvene autobuse na sprat ili telefonske govornice? Ili vas možda asocijacije vode ka nekom od brojnih londonskih pabova?
Kada neko pomene London, na šta prvo pomislite? Na Big Ben, crvene autobuse na sprat ili telefonske govornice? Ili vas možda asocijacije vode ka nekom od brojnih londonskih pabova?

Koliko je institucija kafane važna u Srbiju, toliko su i stanovnici Londona vezani za svoje male pabove, mesta u kojima galame i dobrog pića nikada ne manjka.

London nije ništa bez svojih besmrtnih pabova, večitih taverni, neverovatnih pivnica, poslednjih utočišta dobre čašice i razgovora, piše Oliver Vejnvrajt za britanski "Gardijan". Međutim, godinama unazad pabova je sve manje a njihovo mestu zauzeli su moderni kafići koji neverovatno liče jedni na druge, istovetni kafići kakvih ima na svakom meridijanu.

Zbog toga je grupa studenata arhitekture i dizajna sa Kingston univerziteta, predvođena arhitektom Danijelom Rosbotomom, pokrenula projekat čiji je cilj da se londonski pabovi zaštite od strane Uneska kao važno kulturno nasleđe.

Oni su tokom ove sedmice vladinom Odeljenju za kulturu, sport i medije predali dokument u kojem na više od 350 stranica objašnjavaju značaj pabova. Prilagođavajući se konceptima kulturnog nasleđa, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, studenti dokazuju da pabovi nisu samo zdanja već društvene institucije od velikog značaja za razvoj britanske kulture.

"Kada govorimo o posebnim pabovima i njihovim jedinstvenostima, izgleda zaista uzaludno štititi same fizičke elemente odnosno zgrade, već treba razmišljati i o tome ko će ići u te pabove i zbog čega", navodi Dejvid Najt, jedan od profesora koji predvodi studente.

Zbog toga su studenti napravili opširno istraživanje koje obuhvata 87 pabova širom Londona, nudeći rešenja za njihovo oživljavanje.

  • SFRJ guy

    16.10.2012 08:59
    ...
    Ne kapiram. Ja sam vojvođanin (100postotni, rasno čisti, imam uverenje da se nisam mešao sa nižim nevojvođanskim rasama 76 generacija unazad, sve po nirnberškim zakonima) i volim da jedem pljeske, ćevape, pečenje, a pegla mi kreće od šnenokli i šufnudli i testa s makom. Još jednu stvar ne kontam (znam da te nervira taj sarajevski izraz, zato ga i koristim)je l' pre 1918. i Jugoslavije Vojvodina bila puna VOJVOĐANSKIH kasarni???
  • @Repetitio Est - Mater Studio

    16.10.2012 07:24
    >O kakvoj okupaciji pričaš čoveče?<

    O okupaciji Vojvodine od strane Srbije započetoj 1918. godine.

    >Nisam primetio pripadnike stranih oružanih snaga na ulicama.<

    Obrati pažnu bolje pa ćeš primetiti u saobraćaju vojna vozila sa tabicama vojske Srbije, vojne brodove na Dunavu, kao i brojne kasarne širom Vojvodine.


    Elem, otvaranje restorana neke strane kuhinje nema nikakve veze sa onim što se radi ovde, a to je sistematska maliciozna kolonizacija isključivo srpskim pravoslavnim življem. Ugostiteljski objekti koji su posledica kolonizacije nisu odraz različitosti, ni kosmopolitizma, niti su odraz nekog bogatstva, jer se već više od dvadeset godina samo takvi objekti umnožavaju, dok Vojvođanski nestaju. Kada Vojvođanin otvori italijanski ili recimo indijski restoran, otvori ga za svakog. Kada neko od prekodrinskih otvori pečenjaru, otvara je za svoje iz antivojvođanske IX. ofanzive. Novosađani ne idu u pečenjare na "ja'njet'nu", kapiraš?

  • Repetitio Est

    15.10.2012 18:30
    Mater Studiorum
    Pročitaj još jednom vest, u Londonu niko nije tražio da se pozatvaraju indijski, tajlandski, italijanski (...) lokali i da se Pakistanci i Jamajčani proteraju "odakle su došli", nego samo da se sačuvaju tradicionalni LONDONSKI (ne čak ni engleski ili britanski) pabovi.
    O kakvoj okupaciji pričaš čoveče? Nisam primetio pripadnike stranih oružanih snaga na ulicama. Nemam ništa protiv okupacije bosanskim, mediteranskim, kineskim, francuskim, mađarskim, turskim i inim specijalitetima... Probaj jednom pa ćeš shvatiti o čemu ti govorim, i o čemu vest govori!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja