Info
07.06.2012.
06:59 > 06:33
Rezultati prijemnih ispita i male mature više neće moći da se objavljuju javno – na sajtovima, oglasnim tablama ili ulaznim vratima škola.
  • 08.06.2012 06:31
    Jadni smo.
    Da je to u sukobu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
    Malo morgen.
    Sinoc sam bio ispred skole u NS. Skola KT je na glavnom ulazu istakla gomilu papira sa podacima vezanim za osmake.
    Podaci su za svako dete i to:
    1. Ime i prezime deteta
    2. Adresa
    3. JMBG
    4. Datum rođenja
    5. Šifra
    6. Sve ocene pojedinačno u 6-tom razredu
    7. Sve ocene pojedinačno u 7-mom razredu.
    PA KOGA VI FARBATE.

  • Student

    07.06.2012 21:19
    @Anonimus
    Postoje o svima koji su konkurisali za dom, sa sve JMBG. Tamo se takođe krši zakon.

    Ako malo razmislite, videćete da javni spiskovi ni na koji način zapravo ne sprečavaju pomenute mahinacije. Problem se mora rešavati suštinski.
  • 07.06.2012 20:29
    Počeli da čitaju zakone koje su napisali
    Ispostavilo se da je neko počeo da čita zakone. A šta je sa spiskpovima učenika sa JMBG-ovima koji su dati na raspolaganje ministartvu pa korišteni kasnije u neke druge svrhe?
  • 07.06.2012 17:51
    @Student
    šta studiraš na kojoj si godini i koliko imaš godina? Možda postoje podaci na netu o tebi?

    "Razlog neobjavljivanja podataka je činjenica da je to ZABRANJENO ZAKONOM i ustavom.." u takvim slučajevima se podaci koji su zabranjeni izostave
  • 07.06.2012 16:30
    Pa na internetu i nisu objavljivane adrese ucenika, samo u skolama......
  • Vau

    07.06.2012 14:35
    To Tebra
    Ovo je sigurno došlo s Vrha!
  • mobutu

    07.06.2012 13:46
    Ej ljudi sto komplikuju stvari, vise se tu ne zna ko pije ko placa. Sto kaze gidra u Zikinoj dinastiji " ja kad sam isao u skolu bila je potrebna samo saka pasulja, i sve se resavalo prosto kao pasulj" :))
  • Mirjana

    07.06.2012 12:03
    @ student
    A, moraju se objaviti svi podaci uključujući i adresu, jmbg i sl. pa da može da dođe do zloupotrebe? Ne može se samo objaviti ime i rezultat?
  • 07.06.2012 12:01
    Sada je tajni nastavak korupcije
    koje inace NE postoji na ovim prostorima,
    a ako i postoji onda je vrlo mali %

    tako kazu oni sa vrha svake ustanove pa i skola
  • Student

    07.06.2012 10:21
    "Da bi , navodno, sprečili nekakve manipulacije i zaštitili podatke o ličnosti, ministarstvo rezultate testa krije od očiju javnosti"

    Poštovani Bubili,

    Kao bivši profesor, izuzetno ste nepismeni. Ne mislim, pri tom, na interpunkciju, već na to da ne umete da pročitate i razumete tri rečenice.

    Razlog neobjavljivanja podataka NIJE sprečavanje manipulacija.
    Razlog objavljivanja podataka BIO JE sprečavanje manipulacija.
    Razlog neobjavljivanja podataka je činjenica da je to ZABRANJENO ZAKONOM i ustavom.

    Razlog zakonske zabrane (to već ne piše u članku, priznajem) je veoma validan, ali ako ga ne razumete, to nije problem. Zakon se ne mora razumeti; neophodno je jedino da se poštuje.
  • pera

    07.06.2012 09:50
    a sifra
    da svakom uceniku dodele sifru, deca izmedju sebe slobodno mogu da dele sifre, jer svako znaju ko gde stanuje i cije je dete, a nama sa strane bice samo broj na papiru...ali to je verovatno suvise komplikovano...
  • boobee lee

    07.06.2012 08:59
    neverovatna glupost !!!
    Ko je ovo smislio treba ga na posmatranje!!! Da bi , navodno, sprečili nekakve manipulacije i zaštitili podatke o ličnosti, ministarstvo rezultate testa krije od očiju javnosti !!! Tek će ovo da donese sumnju u regularnost rezultata.

    Kao bivši profesor bio sam svedok kako se rezultati štimuju i kako brojne nepravilnosti prolaze ( priznavanje netačnih zadataka kao tačnih, umanjivanje ili uvećavanje ukupnog zbira bodova ).

    Ljudi, nisam od onih koji pljuje i sve vesti komentariše sa cinizmom i pesimistično, ali ovo je najveća budalaština vezana za prosvetu koju sam pročitao !!! Posle smislene odluke da se mala matura slavi po školama, i da se obustave ekskurzije u inostranstvo, donose ovakvu odluku i to nedelju dana pre testiranja !!!

    Nemam reči, što reče Anonimus iz jednog od prethodnih komenatara, javnost rezultata je i pokazatelj koliko koja škola dobro radi. Mislim da se i u tome krije pravi motiv za donošenje ovakve odluke. Roditelji nisu ni svesni kako se loše radi sa njihovom decom.

    Srpsko obrazovanje vapi za pravom reformom. Ovo što se radi su jadni pokušaju da se fingira reforma fingira.
  • 07.06.2012 08:05
    Živela korupcija!
    Ala će profesori i direktori škola lepo zaraditi, a sve tajno, u četiri oka, bez svedoka. Pa ti onda dokaži!
    Ko ima novaca, imaće veće šanse da bira u koju će se srednju školu upisati.
    A dalje?
  • 07.06.2012 07:44
    skrivanje ne rada
    Mislim da rezultati treba da budu javni. Oni pokazuju izmedju ostalog kvalitet skola i nastavnika. Ko je pratio reyultate u poslednjoj deceniji mogao je da vidi sto sta. Mogao je da vidi regionalne razlike u znanju iz matematike, uglavnom zbog nedostatka nastavnika matematike, ali i pojedinacne uspehe iz nekih opstina. U Novom Sadu smo samo preko prijemnih mogli da vidimo cije su petice nabildovane. Poznat je slucaj uostalom sina od jednog naseg uticajnog profesora Pravnog fakulteta, koji iako vukovac nije preskocio ni 10 tacnih na prijemnom.Isao je u razred sa mojim sinom i niko nije smeo da mu da manje od petice. Nije tajna da su zbog toga mnogi dozvoljavali i da se prepisuje da bi se sakrilo pravo stanje stvari... Kvalitetni nastavnici vole da su rezultati prijemnih javni. I tacno se zna koja deca u kojoj osnovnoj skoli nauce dobro matematiku a koja srpski.....A tek sad ce biti manipulacije
  • pr...ocena

    07.06.2012 07:39
    E dobro su se setili da ovo narede,na pola upisnog roka.I ovako je haos po skolama oko toga ko ce sta da radi i kako i kada a sada ima da bude ludnica.Slazem se ja da pojedine podatke nije trebalo onako 'ministarski transparentno' isticati kako je to radjeno poslednjih par godina.Samo sto crkve nisu zvonile kada se podaci pojave.Ali rezultati upisa isticu se na vratima skola i fakulteta jedno 30 godina unazad.Naravno,era interneta valjda pa se stvari menjaju...ali ne po nasem obicaju,ovako usred posla.To je kao da mehanicaru date da popravi auto pa mu onda posle dva dana zabranite da koristi francuski kljuc.Ovo je toliko tipicno za Beograd,vladu Srbije i njihove nacine da 'resavaju probleme' (praveci time jos gore)da je prosto smesno.Ili tuzno.Bice interesantno kako ce se nesrecne skole snalaziti jer na njih pada sva grdoba,bes roditelja i javnosti.Najgore je sto se ovim mozda,daje prilka nekome da tek sada lovi u mutnom.Ko zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna