Autor: Express.hr

Zabava
18.09.2018.
08:42
Naučnici tvrde - dijamanti nisu nikakva retkost i ima ih mnogo više nego što se misli.
  • Tata Ikun

    22.09.2018 12:58
    U poslednjoj deceniji ili dve, naučnici su se toliko nalupali gluposti, da kad bi se od toga napravila knjiga, bila bi najprodavanija ikada iz oblasti komedije.
    Običan svet mora da shvati jednu stvar, a to je da pravi naučnici rade za korporacije i njihovi patenti pripadaju kapitalistima i njihova imena nećete naći po novinama, a ovi što izlaze pred novinare i lupetaju su oni nesrećnici koji bi hteli da zadrže izvore finansiranja za ono ništa što rade. To su obično teoretičari fizike, samozvani astronomi i slični nesrećnici koji vole da se slikaju.
    Ne postoje više Tesla, Njutn, Ajnštajn... Sad postoje samo korporacije sa naučnicima bez imena, i sa pronalascima koji nemaju lični pečat.
    A ova i slične vesti služe da se prost narod divi "napretku", dok mu se komad mesa na tanjiru i slobodno vreme za porodicu polako smanjuje...
    Ovo ne znači da nauka ne napreduje. Napreduje ogromnom brzinom i to je zabrinjavajuće, jer sve što dospe u širu javnost kao potrošačka roba služi da čovek sam sebe zarobi ili da se zaglupi. Ostalo ide na sve bolje načine kako da sami sebe uništimo.
  • Kvadrilion

    19.09.2018 23:01
    ali po engleski
    Koliko znam kod nas se 1.000.000.000.000.000 čita kao bilijarda
  • Nisu to naučnici

    19.09.2018 19:23
    Jedemo ih, pa su nam neophodni.

    Možda onima u Amsterdamu, ali nama i milionima gladnih u svetu, sigurno ne.
  • dipl.oec

    19.09.2018 08:43
    open pit mine
    @Bojan
    Nisu nikakve nebulozne informacije već činjenice. Dijamanti se eksploatisu iz tzv "otvorenih rudnika" (open pit mines) i najdublja rupa je na svetu je zaista ta u Sibiru duboka 500m, a širine oko 1,2 km.

    Najdublji rudnik na svetu je rudnik zlata Mponeng u Južnuoj Africi dubine oko 4km, ali je samo 2,5km ispod površine zemlje...

    Nije teško izguglati, samo što je lakše lupiti, nego proveriti informaciju.
  • Bojan

    18.09.2018 11:58
    A?
    "Ako se zna da je dijamantni rudnik Mir u Rusiji - druga rupa po dubini na svetu, duboka tek 400-tinak metara, teško da će se u narednih 50 godina pronaći tehnologija koja bi mogla da dopre do ovog vrednog nalazišta. "

    U svetu postoje rudnici na više od 3km dubine tako da ne znam odakle ovakve nebulozne informacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna