Bugarski: Za gradonačelnika Kragujevca važe jedna, za APV druga pravila

Pokrajinska vlada pita Vladu Srbije zbog čega građane Vojvodine tretira kao građane drugog reda i zbog čega su građani Vojvodine manje vredni u odnosu na građane drugih delova Srbije.
Kako se navodi u saopštenju sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislava Bugarskog, nakon što je Pokrajinska vlada odbijena u zahtevu da Vlada Srbije uplati u budžet APV nedostajućih 4,4 milijarde dinara kako bi mogla da finansira svoje nadležnosti i kako građani ne bi bili uskraćeni za ono što im po Ustavu Srbije pripada,
 
Vlada Srbije je, naime, dan pred Novu godinu uplatila preko milijardu dinara na račune 49 lokalnih samouprava.
 
"Od 1,081 milijarde dinara, samo 133 miliona dinara je tom prilikom opredeljeno za opštine na teritoriji Vojvodine, što je očigledan primer namernog kažnjavanja građana Vojvodine i dokaz maćehinskog odnosa Vlade Srbije i resornog ministra prema Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija su dan pred Novu godinu iskoristili isti pravni osnov za koji su pokrajinskoj administraciji rekli da je - neosnovan, uz opravdanje da prema odredbama Zakona o budzetskom sistemu ne postoji mogućnost da Republika Srbija nadomesti budžetu Vojvodine pad prihoda od poreza na dobi. Zbog toga su izostale investicije u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, privrede, kulture i zdravstva na teritoriji Vojvodine", poručuje Bugarski.
 
Pokrajinska vlada je, kako dodaje, ocenu ustavnosti tog zakona tražila još pre tri godine, ali odgovor do danas nije dobijen.
 
"Kao institucija koja će uvek štititi interese građana, Pokrajinski vlada upozorava sve institucije da građani Vojvodine ne smeju da se diskriminišu i upozorava na netransparentne uslove prilikom odlučivanja kome i koliko će se opredeliti sredstava iz tekuće budzetske rezerve. Kako to da za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu važe jedna, a za, na primer, gradonačelnika Kragujevca, druga pravila?", zaključuje Bugarski.
 
Autor: 021.rs
  • Averel

    09.01.2016 14:03
    Ovo je sasvim u redu
    Velja je rek'o da može da se kraducka. Šta je milijardica među prijateljima?
  • Kalauz

    08.01.2016 17:49
    Ne treba ni to uzeti niti onih 2%. Neka im je na čast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina