Trinaest gradova sa najboljim balansom radnog i slobodnog vremena

Na osnovu podataka švajcarske bankarske kompanije UBS, Business Insider je napravio listu gradova koji imaju najbolji balans između rada i slobodnog vremena, uzimajući u obzir koliko ljudi sedmično i godišnje rade, i koliko slobodnih dana imaju u toku godine.

Napravljena je lista od 13 gradova u Evropi iz 12 različitih zemalja. U svim gradovima sa liste radnici nedeljno rade manje od 33,5 sati, dok najmanje rade Parižani, u proseku 30,8 sati sedmično. Tako se na listi nalazi Madrid u kojem radnici sedmično u proseku rade 33,28 sati. Madriđani su poznati po uzimanju podnevne pauze tokom radnog dana kako bi izbegli vrućine, čime broj radnih sati značajno smanje.

U Amsterdamu radnici tokom radne sedmice u proseku rade 33,20 sati i slovi za grad gde radnici imaju najviše slobodnog vremena. U proseku radnici godišnje rade 1.726 sati, što je 165 sati manje od globalnog proseka.

U Minhenu radnici rade 33,1 sat nedeljno, a imaju i 29 dana praznika svake godine, što je najviše od svih gradova u Nemačkoj.

Zadovoljavajući balans broja radnih sati nedeljno i slobodnog vremena imaju i radnici u Briselu, Kopenhagenu, Luksemburgu, Milanu, Helsinkiju i Moskvi.

Ipak, najbolji balans imaju radnici u Francuskoj, i to u Lionu i Parizu. Radnici u Lionu sedmično rade 31,36 sati a u proseku godišnje imaju 28,5 dana odmora. Radnici u Parizu rade tek 31 sat nedeljno ili godišnje 1.603 sata, što je za 18 odsto manje u odnosu na globalni prosek.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija