Srbija u top pet država za ulaganja

Srbija je i dalje privlačno mesto za ulaganje, tako da se i u ovoj godini, prema procenama Narodne banke Srbije, očekuje priliv stranih direktnih investicija od oko 1,8 milijardi evra, kao i prošle godine.
To je 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, po čemu je Srbija bila i ostala jedan od lidera u regionu. U prvih devet meseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,3 milijarde evra.
 
Najviše je ulaganja u infrastrukturne projekte i energetiku, prehrambenu i proizvodnju odeće i obuće. - Veća dobit kompanija u 2015. i 2016. godini rezultat je pre svega njihovog uspešnijeg poslovanja. Iako se to odražava na isplate dividendi, strani investitori pretežno se opredeljuju da ostvarenu dobit zadrže u našoj zemlji i ponovo ulažu u postojeće i nove projekte. Tako je za devet meseci ove godine po osnovu ostvarene dobiti neto isplaćeno 384 miliona evra, dok je reinvestirano 438 miliona evra. Na odluku stranih investitora da nastave da ulažu u Srbiju, između ostalog, utiče i unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, kao i bolje makroekonomske performanse i izgledi naše ekonomije, ističu u NBS.
 
Prema istraživanju koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija "Ernst i Jang", Srbija je jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije u evropskoj industriji, i druga je po stopi rasta broja novih radnih mesta stvorenih iz takvog ulaganja. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja o atraktivnosti Evrope kao odredišta za direktne strane investicije pokazali su da je Srbija u 2015. godini imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mesta - sa 5.104 u 2014. godini na 10.631 u 2015. godini. Ovakvi rezultati su postavili Srbiju na drugo mesto na listi top 10 zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mesta od aktivnosti stranih direktnih investicija.
 
Ove ocene "Ernst i Janga" deluju veoma ohrabrujuće, jer ne samo što ukazuju na to da raste privlačnost Srbije za strane investitore, nego su ulaganja u industriji u 2015. godini, koja stvara razmenljiva dobra namenjena izvozu, otvorila dvostruko više radnih mesta nego u prethodnoj godini.
 
U ovoj godini očekuje se priliv doznaka iz inostranstva od nešto više od tri milijarde evra, što je na nivou iz 2016. Najviše deviza stiže od naših građana koji rade u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Italiji.
Srbija je od 2001. godine ostvarila relativno visoke godišnje neto prilive stranih direktnih investicija, ali su stranci kod nas svoj kapital uglavnom ulagali u kupovinu društvenih firmi i sektor usluga, za razliku od većine zemalja centralne i istočne Evrope u kojima su više gradili fabrike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.