Srbija četvrta najsiromašnija zemlja u Evropi

Portal "HowAfrica" objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno država u kojima se živi gore i od afričkog proseka, po kojem je Srbija na četvrtom mestu, iza Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.

Autori teksta upozorili su kako je za sve kriva recesija u koju je Evropa ušla još krajem 2008. godine, a čije su posledice osetile brojne zemlje starog kontinenta.

Ovako izgleda lista, sastavljena prema bruto domaćem proizvoda (BDP), a vrednosti su izražene u američkim dolarima:

Na 10. mestu je Rumunija ($18,635): gotovo 44 odsto stanovništva živi u u ruralnim predelima, a tamo vlada siromaštvo,

9. Rusija ($18,408): pravi primer nejednakosti. Dok nekolicina uživa u bogatstvu, milioni se guše u siromaštvu.

Hrvatska je osma ($18,314): zastrašujući je konstantni porast onih koji žive ispod praga siromaštva,

7. Belorusija ($15,633): iako je u poslednje vreme zaustavljen dalji pad životnog standarda, još se teško živi,

6. Bugarska ($14,870): ne smatra se samo jednom od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, već i celokupnog Balkana.

Jedna od bivših jugoslovenskih republika, Crna Gora je na petom mestu ($11,800): iako se njihova primanja praktično zasnivaju na uslužnim delatnostima, Crna Gora u poslednje vreme čak beleži i lagani rast. Dok je u 2003. godini onih koji žive ispod praga siromaštva bilo oko 12,2 posto, u 2010. taj procenat je pao na 6,6 odsto.

Srbija je na 4. mestu liste evropskih zemalja u kojima se živi gore i od afričkog proseka, sa bruto domaćim proizvodom od 11,553 dolara. Obrazloženje je da su korupcija i loša infrastruktura rak rana Srbije. Gotovo 1,3 miliona stanovnika Srbije živi u siromaštvu, ili jedva spajaju kraj s krajem, navedeno je na ovom portalu.

Slede, Makedonija, na trećem mestu najsiromašnijih zemalja u Evropi ($10,718): kao i u Rumuniji, i u Makedoniji je velik udeo stanovništva koji živi u ruralnim područjima. Dve trećine stanovništva koji žive na selu su siromašni,

2. Albanija ($9,903): zastarela i neefikasna infrastruktura najviše koče Albaniju u privlačenju stranih investicija,

1. Bosna i Hercegovina ($8,590): iako imaju veoma žestoku konkurenciju u okruženju, autori liste ističu kako je siromaštvo u Bosni i Hercegovini (čak i ako se uporedi s komšijskim zemljama) zastrašujuće.

  • dobrotvorka

    27.02.2017 15:20
    "NAPREDNI" SMO
    I baš nam dobro ide, ko u onom vicu o cigi i konju ".... taman sam ga naučio da ne jede a on crko!"
  • Đura

    27.02.2017 11:03
    Nije istina.Srbija ima najveći BDP u Evropi.Ovo su sve laži.Otvaraju se nove fabrike,grade se autoputevi,imamo najveći rast u Evropi,korupcija je iskorenjena,nema partijskog zapošljavanja,platu kao što ima Bajatović nema ni 10% stanovnika u Evropi,Mišković i Kostić kupuju fabrike,radnici nam imaju među najvećim platama u Evropi,standard će nam u ovoj 2017.godini biti mnogo bolji a tek 2018.mogu da zamislim koliko će nam biti dobro.Prosto me je sramota koliko nam dobro ide.Ovo su soroševski mediji koji nas sračunato lažu.Mi živimo u raju zvanom Srbija.Pogledajte dnevnike na Pinku i RTS-u pa ćete videti kako nam dobro ide.
  • neueu

    27.02.2017 09:46
    Treba izaci iz mmf...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija