Nedimović: NIS će morati da plati ekološku taksu

Naftna industrija Srbije moraće da plati ekološku taksu osim ako ne dokaže da je međudržavnim ugovorom oslobođena te obaveze, rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.
Nedimović: NIS će morati da plati ekološku taksu
Foto: 021.rs
On je za agenciju Beta istakao da je "stav Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da svako mora da plati iznos na koji ga obavezuju propisi".
 
"Može da se neko zove Pera, Mika, Žika, svejedno, mora sve da plati. Inspekcija za zaštitu životne sredine je ovih dana bila u kontroli ali se ne slaže iznos potraživanja za neplaćenu eko taksu koji je ona utvrdila sa sumom koju je izračunao NIS", rekao je Nedimović. 
 
Dodao je da međudržavni sporazum Srbije i Rusije o prodaji NIS-a "ne može proizvoljno da se tumači".
 
"Ako je država Srbija napravila izuzetak i pri prodaji NIS-a oslobodila Gaspromnjeft ekološke takse to treba da se dokaže", rekao je Nedimović. 
 
Dodao je da će se svi detalji oko dugova biti poznati kada ekološka inspekcija koja je ovih dana kontrolisala obaveze NIS-a, napravi izveštaj. 
 
Prema pisanju medija, NIS ne plaća ekološku taksu od 2010. i zbog toga je državni budžet oštećen za 1,5 milion evra godišnje.
 
Podsetimo, još je u februaru Nedimović najavio da će protiv onih koji ne plaćaju ekološku taksu biti podneta tužba. Naime, "Blic" je ranije pisao da NIS ekološku taksu ne plaća od uvođenja tog nameta 2010. godine i da je državni budžet zbog toga oštećen za 1,5 miliona evra godišnje. Ovo je izazvalo i revolt uvoznika maziva, koji, za razliku od NIS, moraju državi da plate ekološku taksu od 12 dinara po kilogramu uvezenog maziva, zbog čega su njihovi proizvodi na tržištu skuplji i otežavaju im poslovanje.
  • Мунгос

    30.04.2017 11:36
    Еколошка такса је такса на ваздушни слој који користимо. Пошто се ваздух не може продавати на кило, фах – идиоти су морали да прибегну уопштеној наплати преко таксе. Наравно, фах – идиоти су на власти. А видим има и индивидуалних корисних идиота који оправдавају еколошку таксу. Наравно и плаћају је, само још када би Рус платио е онда би све било на свом месту у земљи Орвелији.
  • Inspektor Višekruna

    30.04.2017 09:38
    Koliko?
    Koliko će proći do Nedimovićevog izvinjenja rusima? Rusi brinu o svojoj imovini, oni svoju naftnu industriju ne bi prodali u bescenje, kao totalne budale, tj kao mi.
  • Milan

    30.04.2017 09:30
    Ugovor o kupoprodaji nije bio dostupan javnosti sto ce reci da je vjerovatno NIS takve takse oslobodjen. Kogod odavde ima sansu da ode neka nista ne ceka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija