"Ne kažnjavati one koji kasne sa uplatom poreza"

Udruženje poreskih savetnika Srbije odlučilo je da Ministarstvu finansija i ministarstvu pravde upute predlog da se prekršajno i krivično ne procesuiraju poreski obveznici, fizička i pravna lica, koji zakasne sa predajom poreske prijave i uplatom poreza, ali izmire poreske dugove po principu samoprijavljivanja.
"Ne kažnjavati one koji kasne sa uplatom poreza"
Foto: Pixabay
Udruženje je takav zaključak usvojilo na svom kongresu, na kome su predstavljena stručna tumačenja primene aktuelnih poreskih i računovodstvenih zakona u Srbiji, navodi se u saopštenju.
 
Teme koje su privukle posebnu pažnju na Kongresu bile su primena Sporazume o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, primena člana 12 Zakona o PDV, kao i odredbe Pravilnika o PDV koji će stupiti na snagu 1. januara 2018. godine, zatim primena izmena zakona o porezu na dohodak građana, te poreski aspekt zajedničkog ulaganja u građevinarstvu, udruživanjem domaćih investitora.
 
"Uloga poreskih savetnika u Srbiji, kao i svuda u svetu predstavlja integraciju znanja, kako iz oblasti ekonomskih, tako i iz oblasti pravnih nauka. Zato je Kongresu poreskih savetnika u Aranđelovcu prisustvovao i predstavnik advokata koji je uspešno obradio temu krivične odgovornosti fizičkih lica kod samoprijavljivanja dohotka", piše u saopštenju.
 
Udruženje podseća da je njihov prošlogodišnji predlog, odnosno zaključak 2. Kongresa poreskih savetnika Srbije, da se podigne, odnosno uveća granični iznos za krivično delo, bio prihvaćen i da je promenom zakona taj iznos podignut sa 150.000 dinara na 500.000 dinara.
  • Hajduk Veljko

    25.05.2017 14:42
    Predlažem da se dobit ubuduće oprezuje sa 68%, a porezi i doprinosi na rad da budu 15%, a ne obrnuto
    Neka veće poreze plaćaju oni koji žive od dobiti,a ne oni koji žive od SVOGA RADA.
    Smanjite poreze i doprinose na rad,a povećajte poreze na dobit.
  • Čučuk Stana

    22.05.2017 20:56
    Predlog
    Predlažem da se više ne plaća porez na stan u kojem se živi. Predlažem ukidanje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.