Sve članice EU moraće da uvedu evro?

Sve članice EU, možda će uskoro biti primorane da uvedu evro.
Sve članice EU moraće da uvedu evro?
Foto: Pixabay
Iako su Danci već izglasali na referendumu da ne žele evro, Evropska komisija će izgleda prisiliti tu skandinavsku zemlju da ipak usvoju jedinstvenu valutu, pišu nemački mediji. Beleške su procurele sa prošlonedeljnog sastanka u Strazburu, a u njima piše kako Komisija želi da svih, sada 27 članica Unije, usvoje evro do 2025. godine.
 
Zvaničnici EU navodno će da traže budžet koji će biti usklađen sa evrom i da ima fiksnu poresku uplatu od svih država članica. Međutim, komesar EU zadužen za evro Valdis Dombrovskis, tvrdi da je sve pogrešno preneto.
 
"Bilo je nekih zabuna. Ono o čemu će se raspravljati u narednom periodu jeste kakva će biti monetarna unija u budućnosti. To ne znači da će članice morati da usvoje evro. Nismo odredili ni neke vremenske odrednice, ali naravno da ohrabrujemo članice da se pripremaju na neophodne mere", rekao je Dombrovskis.
 
Evro koristi trenutno 19 članica bloka. Evropska komisija bi, navodno, trebalo uskoro da održi sastanak o budućnosti evra. Kako prenose mediji, u beleškama jasno piše da se želi kontrola nad korišćenjem te valute.
  • Deks

    26.05.2017 00:27
    Nema razloga da sve zemlje EU ne uvedu evro, jer zablude su da to može naškoditi ekonomiji neke zemlje. Šta fali Fincima što su uveli evro, šta fali Austrijancima, Holanđanima...? To je ponos i obeležje zajedničkog života građana EU i trebalo bi da ga uvedu sve njene članice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija