Pet zemalja koje nemaju ni cent spoljnjeg duga

Prema World debt clocku svetski dug u ovom trenutku iznosi 70.245.101.408.799 dolara (70 hiljada i kusur milijardi) i stalno raste.
Pet zemalja koje nemaju ni cent spoljnjeg duga
Foto: Pixabay
Skoro trećina tog iznosa otpada samo na SAD. Jedna šestina otpada na Japan. Grčka je, zbog ovih i onih razloga, umalo finansijski potonula i za sobom povukla kompletnu EU, čak i SAD i ostatak zapadnog sveta. Venecuela je takođe na rubu ponora. Saudijskoj Arabiji preti čak i politički raspad, ako nastavi dužnički da kolapsira usled niskih cena nafte. O nacijama trećeg sveta koje su bukvalno u dužničkom ropstvu u apsolutnom smislu te reči, da se i ne govori. 
 
Ipak, i u takvom svetu postoje nacije koje nemaju ni jednog jedinog centa duga. Prema podacima CIA-e, to su Lihtenštajn, Makau, Brunei, Britanska Devičanska Ostrva na Karibima i pacifička nacija Palau. Svaka od njih ima sopstvene razloge zašto nema baš nikakvih spoljnih dugova. 
 
Lihtenštajn je malen, ali je zato odličan u proizvodnji kobasica, dentalnoj protetici, a i skloni su mu mnogi od onih kojima je za skrivanje svojih kompanija, umesto u poreskim rajevima daleko preko okeana, dovoljno da ostanu na evropskom kopnu. 
 
Makau je poluautonoman u odnosu na Kinu i drži neke od najvećih kockarnica na svetu. 
 
Palau vrlo dobro živi od turizma širom svojih ostrvaca. Slično kao i Britanska Devičanska Ostrva koja, osim turizma, takođe važe za jednu od svetskih najpopularnijih poreskih oaza. 
 
Sve te države su izuzetno male, pa je njihovu finansijsku politiku vrlo jednostavno voditi, a nemaju ni svoju valutu, pa je posao utoliko lakši. Lihtenštajn koristi švajcarski franak. Makau je odan hongkonškom dolaru. Palau i Britanska Devičanska Ostrva sudbinski su vezani uz američki dolar. 
 
Jedini koji se ne uklapa u takvu sliku je moćni sultanat Brunei, koji ima svoj dolar. Čak 90 odsto ekonomije Bruneja otpada na naftu na kojoj ta zemlja počiva i od koje živi. Tamošnji vladar Hasanal Bolkia sa svojih 20 milijardi dolara jedan je od najbogatijih ljudi na svetu, što je već decenijama uobičajeno među vladarima te zemlje. Po tome ta zemlja se ne razlikuje od Saudijske Arabije. Obe su sunitske, obe su apsolutističke monarhije, obe apsolutno zavise od nafte. Brunei, međutim, nije vehabistička monarhija kao što je Saudijska Arabija, a to za sobom povlači ekstremne razlike u odnosu na tu zemlju. 
 
Brunei izrazito vodi računa o socijalnoj sigurnosti svojih građana. Tako je obrazovanje za njih potpuno besplatno na bilo kom nivou, pa tako i za studente i postdiplomske studije. Besplatno je čak i obrazovanje na univerzitetima u inostranstvu, uključujući i smeštaj, ishranu, udžbenike i putovanja.
  • Мунгос

    08.06.2017 10:45
    Када би нека држава у Европи успела да комплет врати дугове, био би то веома лош пример за друге.
    Мислим да би тада НАТО морао да сређује ситуацију.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.