Koliko banke naplaćuju održavanje tekućih računa?

Banke su najavile podizanje naknada za održavanje i vođenje tekućih računa, ali koliko trenutno takva usluga banaka košta istražuje, finansijski portal Kamatica.
Koliko banke naplaćuju održavanje tekućih računa?
Foto: Pixabay
Kako tekući račun ima veliki broj građana, banke na osnovu naknade za ovu uslugu zarađuju poprilično. 
 
U pojedinim bankama ova usluga je besplatna, dok je u drugim za ovo potrebno izdvojiti i do 610 dinara. Održavanje računa ne naplaćuje samo nekoliko banaka, ali se može desiti da su ovi računi vezani za studente i mlade, dok za starosnu granicu preko 27 godina ova usluga košta u većini banaka.
 
Veća cena održavanja uglavnom bi trebalo da obezbedi određeni benefit, ali osnovne stvari poput mbankinga, ebankinga, podizanje novca na bankomatu, trajnih naloga i sms obaveštenja postoje u okviru skoro svih paketa, pa zašto se onda cena ove usluge razlikuje toliko? 
 
Pojedine banke su visoke naknade za vođenje računa opravdale besplatnim deviznim računima, ali i osiguranjem od zloupotrebe oduzete kartice, skimminga, troškova blokiranja i zamene kartice i nezakonitog korišćenja mobilnog telefona od strane trećih lica. 
 
Bankari će svakako uz tekući račun klijentima ponuditi i određene platne kartice, ponekad one imaju određene benefite poput kupovine na rate bez kamate, uslovljavaju klijente da otvore određeni tekući račun, a većina ovih kartica zahteva dodatni trošak na mesečnom nivou na ime članarine. 
 
Koliko ovi benefiti koriste, a koliko ustvari koštaju građane najbolje svedoči činjenica da je broj korisnika dozvoljenog minusa veliki, iako je ovo najskuplji vid zaduživanja, ali je jedan od osnovnih vidova kreditiranja vezan za tekući račun. Nije nepoznata ni činjenica da banke uz pojedine gotovinske kredite sa nižim kamatnim stopama vezuju obavezno otvaranje određenog tipa tekućeg računa. 
 
Visina naknade koju klijenti plaćaju u velikoj meri nisu direktno vezani sa benefitima koje taj tekući račun sa sobom nosi, ali je za većinu korisnika banke prihvatljivije plaćanje i većih mesečnih troškova od promene banke, a to je jedna od karata na koje banke igraju.
 
Koliko pojedine banke naplaćuju održavanje tekućeg računa, možete pogledati u tabeli Kamatice OVDE. A o najavljenom povećanju cena usluga banaka možete pročitati više OVDE.
  • Mark9

    28.10.2019 18:27
    Kako bi trebalo
    Na Zapadu odakle vecina tih banaka dolazi se ne naplacuje posedovanje racuna ako npr imate vise od 2500 (u nasem slucaju bi trebalo dinara) necega ja racunu. Kreditne kartice sa dobrim kreditnin limitima se takodje ne naplacuju iako su osigurane od zloupotrebe. Oni ovo rade jer narod pristaje da radi s bankama ovakvr kakve jesu i jer se narod ne buni protiv zakona koji im ovo dozvoljava.
  • Snezana

    10.04.2019 19:02
    Masina
    Kupila sam masinu na 24 meseca. Kredit odobrila Raifazen banka iako nemam otvoren racun kod njih uzimaju 250 din. za odrzavanje racuna. Jel moze neko da mi objasni za koji racun oni uzimaju novac za odrzavanje. Inace roba u prodavnici je bez kamate.
  • jovan

    27.12.2018 13:11
    bankarski lopovi
    Na bankomatu sam otkucao 10000dinara ali sam na bankomatu izbrojao 9000 dinara. banka je trenutno radila pa sam reklamirao.Prošlo je nekoliko dana a banka mi nije vratila pare.koriste prednovogodišnje praznike kada se narod malo opusti a i nema naviku da izbroji novac kada podigne sa bankomata.U pitanju je banka poštanska štedionica u Aranđelovcu i koliko sam čuo to se u ovoj ekspozituri često dešava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija