Gde se mogu zameniti metalni evri u Srbiji

Ovlašćene menjačnice u Srbiji mogu da se odluče da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ta usluga nemoguća, piše danas finansijski portal Kamatica, koji je istraživao da li je i gde moguće zameniti sitan strani metalni novac u našoj zemlji.
Gde se mogu zameniti metalni evri u Srbiji
Foto: Pixabay
"Banke i ovlašćeni menjači mogu da primaju strani kovani novac od građana, ali nije propisana njihova obaveza da to čine, već im je ostavljena mogućnost da samostalno odluče po pitanju postupanja sa tim novcem, odnosno da urede svojom poslovnom politikom", objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije, navodi portal.
 
Dodaje dalje da se ovlašćene menjačnice mogu odlučiti da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ova usluga nemoguća, a glavni razlog je njegova velika težina u odnosu na nominalnu vrednost, kao i komplikovana obrada i transport.
 
"Težina kovanog novca predstavlja problem pri prodaji inostranim bankama koje za to naplaćuju visoku proviziju pri otkupu", precizira se u tekstu.
 
Građani koji pri povratku sa letovanja ili boravka u inostranstvu imaju veću količinu metalnog novca, mogu da ga zamene za dinare, a takođe mogu sitne evre da ukrupne u veće apoene, kažu za Kamaticu u Udruženju menjača Srbije, i dodaju da tu uslugu za sada vrši samo Exclusive Change.
 
Kada je reč o nemogućnosti podizanja ili polaganju metalnog novca na devizne račune građana, NBS objašnjava da, ukoliko bi banka u skladu sa svojom poslovnom politikom vršila otkup stranog kovanog novca, postavlja se pitanje u kojoj meri bi se manipulativni troškovi (transport, obezbeđenje pošiljke, osiguranje pošiljke i sl.) prelili na građane.
 
To je ujedno i glavni razlog zbog koga nije moguće podići/položiti inostrane kovanice na devizne račune građana, jer banke neće da se izlažu navedenim troškovima, i iz tog razloga prilikom isplate iznosa koji su manji od pet evra banke isplatu vrše u dinarskoj protivvrednosti po efektivnom kursu banke na taj dan, zaključuje se u tekstu portala Kamatica.
  • Marija

    22.01.2024 12:46
    Kovani novac
    Gde na limanskoj i futoskoj mogu da promenim metalne evre?
  • zekonja

    03.08.2017 12:29
    ....
    Limanska i Futoshka pijaca primaju i menjaju :-D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija