Hrvatska sutra povlači sporni pravilnik o kontroli robe?

Sporni Pravilnik hrvatskog Ministarstva poljoprivrede o povećanju taksi za fitosanitarnu kontolu voća i povrća uvezenog iz "trećih zemalja", biće povučen u petak, javila je televizija RTL, pozivajući se na nezvanične izvore.
Hrvatska sutra povlači sporni pravilnik o kontroli robe?
Foto: Pixabay
Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Sporni pravilnik izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije.
 
Hrvatski premijer Andrej Plenković naložio je u utorak ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja nedelje pronađe rešenje ovog problema sa susednim zemljama. Plenković smatra da su naknade koje je odredilo resorno ministarstvo previsoke i da ih treba smanjiti.
 
Na taj problem reagovalo je i Hrvatsko udruženje poljoprivrednika, koje smatra da je pravilnik dobar, ali da je njegova primena "loše komunicirana" sa susedima. Oni se istovremeno zalažu za strožu kontrolu proizvoda iz država EU. 
 
"Vi imate danas uvoz voća i povrća iz Poljske, koje je 10 puta nekvalitetnije od našeg i koje neki povrtari nazivaju đubretom. Imate meso iz Rumunije i Mađarske, koje je nekvalitetno i koje se takođe uvozi u Hrvatsku. Imamo uvoz jaja i primer Holandije gde su jaja zatrovana", izjavio je Tihomir Jaić iz tog udruženja, preneo je HRT.
 
Srbija je na potez Zagreba odgovorila pojačanim merama kontrole robe biljnog i životinjskog porekla čije je poreklo ili zemlja otpreme Hrvatska. Te pojačane mere kontrole podrazumevaju uzorkovanje svakog tovara i detaljnu proveru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.
  • Cocco

    10.08.2017 18:03
    To je ono kada se neko gadno use*e i zasmrdi okolinu. Onda okolina, da bi kaznila se*onju, uradi isto. Sada onaj prvi reši da se zapere, a onda ostali kažu: … da je to zadovoljavajuće rešenje ali da nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz.“.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.