Veliki pad vrednosti bitkoina

Virtuelna valuta Bitkoin naglo je oslabila posle meteorskog skoka tokom leta, pošto su kineske vlasti odlučile da ograniče njenu trgovinu usred sve češćih upozorenja na nastanak tržišnog mehura.
Veliki pad vrednosti bitkoina
Foto: Pixabay
Najsnažnija kriptovaluta izgubila je 40 odsto svoje vrednosti, odnosno oko 20 milijardi dolara tržišne vrednosti, od 1. septembra kada je dostigla istorijski maksimum i vredela 4.921 dolar, navodi Blumberg.
 
Pošto je Kina 8. septembra počela da šalje signale za mere ograničavanja trgovine bitkoinima, on je samo u ovoj nedelji izgubio 30 odsto vrednosti, što predstavlja njegov najveći pad u pet dana od januara 2015. godine, kada mu je vrednost bila oko 200 dolara.
 
Kada je cena bitkona dostigla istorijski maksimum, Kina je 4. septembra objavila da će zabraniti inicijalnu kupovinu. Jedna od najvećih internet menjačnica u Kini "BTC China" saopštila je da će odmah obustaviti registraciju novih naloga, dok su onlajn menjačnice "Huobi" i "OKCoin" najavile da će do 30. septembra obavestiti sve korisnike o prekidu trgovine, a da će do 31. oktobra obustaviti zamenu digitalne imovine u kineski juan.
 
Posle njihovih saopštenja, cena bitkoina povećana je 10 odsto.
 
Ograničenje trgovine bitkoinom deo je široke akcije kineskih vlasti protiv rizičnih finansijskih transakcija, pred promene u rukovodstvu vladajuće Komunističke partije Kine sledećeg meseca. Analitičari spekulišu da bi to mogao da bude početak šire akcije vlada širom sveta koje strahuju od mogućnosti korišćenja digitalnih valuta za prevare i aktivnosti na crnom tržištu, navodi Blumberg.
 
U Kini se odvija oko 23 odsto trgovine bitkoinom u svetu i u njoj žive mnogi od najvećih svetskih kopača bitkoina.
 
Virtuelna valuta Bitkoin prodaje se i kupuje putem interneta i može se koristiti i za plaćanje roba i usluga. Bitkoin omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka i kreditnih kartica. Lako se može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima i oružjem.
  • lol

    16.09.2017 15:32
    lol
    Jako je oslabio.. Trenutna vrednost 1 BTC = 370699.00 RSD. To sto mi slabimo iz sata u sat, to niko ne gleda.. :D Oohh happy days!
  • Pred uzetnik

    16.09.2017 12:51
    Ja ulazem i stedim iskljucivo u ovcama.
  • jova limanac

    16.09.2017 10:06
    Dok ste vi objavili vest, BTC se vratio sa 3.000 na 3.800 :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija