U Galenici otpremnine 400 evra, u EPS-u i NIS-u dobijali po 1.000

Zaposlenima kompanije Galenika sutra ističe rok za prijavu za dobrovoljni odlazak iz te firme, za šta se do sada prijavilo 100 od 1.400 zaposlenih, rekao je danas predsednik fabričkog sindikata "Nezavisnost" Zoran Pantelić.
On je rekao da su od Ministarstva privrede Srbije, koje je nagovestilo da je 700 zaposlenih višak, zatražena dodatna objašnjenja za neka pitanja među kojima je i pravo na nadoknadu preko biroa rada po uzimanju otpremnine.
 
"Sindikat smatra da nema viška zaposlenih jer bi većina radnika želela da završi radni vek u Galenici, između ostalog i zbog toga što nijedna otpremnina nije dovoljna da bi se sa njom mogao započeti neki posao", rekao je Pantelić. 
 
Odziv za dobrovoljni odlazak bi, kako je rekao, sigurno bio veći da je Ministarstvo privrede prihvatilo da otpremnine budu 700 evra po godini staža, koliko su tražili sindikat i radnici, a ne 400 evra koliko je dogovoreno. On je naveo da su radnici Elektroprivrede Srbije i Naftne industrije Srbije dobijali otpremnine od po 1.000 evra po godini straža i smatra da radnici Galenike treba da dobiju po 700 evra i zbog toga što je farmaceutska industrija visoko profitabilna.
 
- Ne znam na osnovu čega je Ministarstvo privrede moglo da unapred izračuna da je višak 700 radnika, a da se ne zna kakav će biti plan i program proizvodnje budućeg vlasnika - kazao je Pantelić. Ocenio je da bi logično bilo da investitor otvori nove pogone, pokrene nove poslove i napravi sistematizaciju radnih mesta i tek tada utvrdi koliko je prekobrojnih, imajući u vidu da na tržištu postoji deficit kadrova za farmaceutsku industriju.
 
Dodao je da će Ministarstvo privrede dve godine po potpisivanju ugovora o privatizaciji Galenike kontrolisati njegovo sprovođenje i da će, kako je nagovestilo, kupac biti u obavezi da prve godine zadrži 900, a druge 700 zaposlenih. Pantelić je rekao da je sindikat uspeo da dogovori s predstavnicima države da radnici ne plate porez na otpremnine od 20 odsto na iznos preko zakonskog maksimuma.
 
- Još nismo definisali ko će da nadoknadi potraživanja radnika po osnovu kolektivnog ugovora, a među kojima su regres, izdaci za prevoz, jubilarne nagrade i pozajmice za 2013. godinu - rekao je Pantelić. Država je, prema njegovim rečima, obećala da će uplatiti doprinose za povezivanje radnog sraža za osam meseci iz 2013. godine i za još neke periode.
 
Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je tender za prodaju Galenike po početnoj ceni od jednog evra, a obaveza kupca biće da plati dugove te firme od 25 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 2. oktobar, a otvaranje ponuda je 4. oktobra.
  • u prolazu

    20.09.2017 23:31
    Radnici EPS-a nisu dobijali otpremninu po godini staža, već su je dobili samo oni koji su ispunjavali 40+ godina staža a nisu imali 65 godina života, jer onda se penzija trajno umanjuje, i najveća otpremnina je bila oko 18.000€! Podeljeno sa 40+ godina staža, tek malo više od Galenike.

    Neko je već napisao za NIS, 750€! I to samo u prvom krugu, posle je bilo i manje!

    Sindikatu Galenike poručujem da se obrate Backoviću, koji ih je i upropastio, bio i hapšen zbog toga pa opet napredovao, ili Ivici za novo koferče! Tamo su vam novci! Oni su vas upropastili!
    Lažima ništa nećete postići!
  • Bivsi nisovac

    20.09.2017 21:58
    Nis 750e
    Nisovci su dobijali 750 e ,a ne 1000 e...
  • Limanac

    20.09.2017 20:34
    E moje sindikatlije!!
    Da li ste se raspitali ko je u NIS-u delio otpremnine?
    Ne, nije država, nego onaj ko je kupio, Gaspromnjeft. Za Elektrovojvodinu stvarno ne znam da su delili tako velike otrpemnine, ali za NIS znam da su Rusi dali sve što im je traženo. A kako i ne bi, dobili su pravo eksploatacije nafte sa rudnom rentom od 3%.
    U svakom slučaju, Galenika je još jedna žrtva onih komunističkih goveda iz SPS.

    Stvarno, koliko moraš biti bestidan da jednu od najjačih farmaceutskih kuća na Balkanu opustošiš i uvališ u dug od preko 100 miliona evra?
    I još da se zoveš socijalista?
    Fuj!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.