VIDEO: Zemlja u kojoj je novac postao besmislen

Mala i međunarodno nepriznata zemlja na rogu Afrike mogla bi ubrzo da postane uzor razvijenim zapadnim zemljama kad je reč o odnosu prema novcu.
Samoproglašena država Somalilend, koja je nastala odvajanjem od Somalije 1991. godine, ubrzano razvija bezgotovinsko plaćanje, a virtuelne transakcije mobilnim telefonom, sad su već na nivou od 50 ofsto ukupnog prometa i godišnje rastu za 10 odsto.  U ovako naglu modernizaciju plaćanja roba i usluga nisu se upustili zbog visokorazvijene tehnologije, već naprotiv - zbog siromaštva i galopirajuće devalvacije.  
 
Budući da država već 26 godina nije međunarodno priznata, u njoj ne posluje nijedna inostrana banka, a domaća valuta - somalilendski šiling, rapidno gubi vrednost. Jedan američki dolar danas vredi 9.000 šilinga, a samo pre godinu dana odnos je bio 1:4.500. 
 
Za iole veću nabavku namirnica, novac treba nositi u velikim torbama, većim od onih u koje će se strpati kupljena roba. 
 
Nacionalna valuta uvedena je 1994. godine i koristila se za kupovinu oružja i finansiranje rata protiv oružanih grupa, no ubrzo je količina novca počela nekontrolisano da se povećava štampanjem po narudžbi političkih vođa za njihove lične potrebe. To je rezultovalo devalvacijom valute. 
 
Prazninu u nedostatku bankomata, koji u ovim uslovima ne bi ni imali smisla, dve privatne kompanije - Zaad, pokrenute 2009. godine i noviji e-Dahab - nadoknadile su nedostatak internet-bankarstva, budući da nema ni interneta. Građani novac polažu u te kompanije, a one ih prebacuju na njihove mobilne telefone. Građani plaćanje obavljaju kuckanjem brojeva i PIN-ova. 
 
Svaki trgovac na zidu svoje prodavnice ima istaknut svoj personalni broj koji kupac upiše u svoj mobilni i prebaci novac za kupljenu robu ili uslugu. Na taj način posluju i prodavci na pijacama, a neka vrednija robu poput nakita, više se uopšte ne može kupiti gotovinom, osim ako se ne plaća u evrima ili američkim dolarima. Tako se čak plaćaju i zeleni listovi khata - lokalnog lakog narkotika koji deluje poput blaže vrste kokaina i prodaje se na pijaci glavnog grada.  
 
Ljudi su zadovoljniji ako mogu brzo da dobiju svoju dozu khata, a to mogu samo ako brzo plate - dakle mobilnim telefonom, objasnio je lokalni prodavac. Pomoćnik u lokalnoj zlatari s osmehom je rekao: "Ne, nakit ne prodajemo za somalilendske šilinge. Pa trebalo bi nam tri sata da prebrojimo novac za najobičniju narukvicu." 
 
Na ulicama Hargeise tek tu i tamo može se još sresti poneki starac koji i dalje svežnjeve novca vuče u kolicima. Na pitanje kad će preći na plaćanje mobilnim telefonom, jedan od njih je mrzovoljno odogovorio: "To je kao da me pitate kada ću umreti. Ne znam da li ću ikad početi da plaćam mobilnim. To vam svako može ukrasti iz džepa. Novac u kolicima je mnogo sigurniji." 
 
Ipak, Somalilend je na najboljem putu da postane prva zemlja na svetu koja je prihvatila bezgotovinsko plaćanje i to će biti jedino u čemu će ova zemlja, barem u doglednoj budućnosti, preteći bilo koga. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija