Visok javni dug, problematična javna preduzeća, loša politika zapošljavanja

Javne finansije Srbije su i dalje daleko od uređenih i pored dostizanja održivog nivoa fiskalnog deficita, što bi trebalo imati u vidu prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu, ocena je Fiskalnog saveta Srbije.
Visok javni dug, problematična javna preduzeća, loša politika zapošljavanja
Foto: Pixabay
"Dostignut nizak fiskalni deficit predstavlja veliki i nesporan uspeh fiskalne konsolidacije. U prethodne tri godine Vlada je uspela merama kosolidacije i snažnim poboljšanjem naplate javnih prihoda da smanji godišnji deficit države za 2,2 milijarde evra, odnosno sa 6,6 odsto na oko 0,5 odsto BDP-a", istakli su danas članovi Fiskalnog saveta na konferenciji za medije.
 
Srbija, međutim, kako upozoravaju, i dalje ima visok javni dug, ogromne probleme u poslovanju javnih i državnih preduzeća, neuređene lokalne budžete, a kvalitet javnih usluga je veoma nizak.
 
Zbog svega toga, Fiskalni savet je pozvao da se u narednoj godini vodi odgovorna fiskalna politika i da se izbegava donošenje populističkih mera koje, kako kažu, pored kratkoročnih koristi, dugoročno imaju veoma loš uticaj na kvalitet života građana. Govoreći o zaradama, članovi FS su naveli da se godinama govori da će zarade u javnom sektoru biti regulisane, odnosno da će biti urađena kategorizacija načina i visine isplate po sektorima.
 
- Veliki su dispariteti u zaradama i unutar samih sektora. Predlagali smo da masa zarada za isplatu u javnom sektoru bude pet odsto širom javnog sektora. Nema analiza koje govore kako je vlada odlučila kome ide koliki procenat povećanja - rekao je član FS Vladimir Vučković, i dodao da nema reformi kada se govori o strukturi zaposlenih. - Na svakih pet radnika koji odu u penziju može da se dovede jedan novi radnik - objašnjava Vučković, komentarišući funkcionisanje posebnog tela vlade koje se bavi zapošljavanjem.
 
FS je uputio zamerke na rad tela vlade koje se bavi zapošljavanjem, ocenivši ga kao "centralizovano telo koje ne sme i ne može da upravlja zapošljavanjem u državi". - Naredna godina ne nagoveštava u ovom smislu veće promene, jer je svega 400 miliona dinara predviđeno za otpremnine za narednu godinu, dok je ranije bilo dve milijarde - što, prema oceni Vučkovića, govori da se problemu smanjenja broja zaposlenih "nije pristupilo ozbiljno".
  • Boki

    09.12.2017 14:04
    /
    Pa ako je za 17 godina stvoreno puno parazita u JP zašto onda naprednjaci nisu odžali zadatu reč i smanjili broj zaposlenih, nego su dali otrpemnine ljudima kojima fali 1 ili 2 godine do penzije i koje su u visini od nekoliko desteine hiljada eura. Takve otpremnine su dobili opet "salužni" radnici po političkoj liniji a politički nepogodne kadrove koji su vredni po preduzeće su degradirali na najgora radna mesta. Zaustavili su mogoćunost zapoščljavanja za stalno ali zato ista ekipa obavlja funkcije menjajući ugovor o radu to jest rotiraju se na dobro plaćenim radnim mestima. Dakle uz to ne poštovanje zakona o radu i obavljanje funkcije za koju nemaš UGOVOR. Sve su oni smislili kako i šta i evo 5 ta godina kako smanjuju i konsolidju fiskalnu politiku. To su sve primeri iz mnogih Novosadskih javnih preduzeća i to je opšte poznato.
  • /

    09.12.2017 12:35
    /
    ma nije samo u partijskom arcenju.

    svet je programiran na principu 'nema besplatnog rucka', 'ako nekome ne trebas-nece te platiti'

    tj ako vam je danas sedeci u jp lepo-sutra nece biti lepo vasoj deci.

    vec sam kucao da je bia skocila drzavi u stomak programirajuci sistem zavisnosti ljudi od finansija u jp.
    proslo je 17g da se sistem promeni umesto toga je stvoreno jos vise parazita
  • Kać

    09.12.2017 11:33
    Bio ja nedavno u bivsem pokrajinskom SUP (dok smo jos bili Vojvodina, a ne severna srbijanska pokrajina kao sada). Tuga i zalost. Nijedan lift vec nedeljama ne radi. Nemaju tonere za stampace, nemaju papira, nemaju nista. Sami krece kancelarije, opremaju ih. A, kad slusate ministra i bivseg nam predsednika vlade med i mleko. Nekad je PSUP Vojvodine imao helikoptere, najnapredniji informacioni sistem, ozbiljan vozni park... Al onda nismo imali Vucica, Vulina, Maju, Tomu, Mirovica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.