Menu 021

Kako je Ikea postala moćna i šta zapravo ne štima

Neoliberalni mit je da su velike privatne kompanije postale moćne samo zahvaljujući inovativnosti, radinosti i viziji njihovih osnivača.
Info 10.08.2017. | 14:24 > 14:34

Piše: Miroslav Samardžić

Odavno je poznato da su velike švedske firme napredovale zahvaljujući, između ostalog, i ekonomskoj politici socijalnih demokrata.

"Tetrapak" je postao svetski lider zahvaljujući tome što je proizvodnja mleka bila monopolizovana, svaka švedska porodica kupovala je mleko u Tetrapakovoj ambalaži. "Ikea" se razvila u veliku kompaniju tako što je opremala nameštajem oko milion socijalnih stanova koje su građani pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka dobili u okviru socijalnih programa švedske vlade.

Domaća tražnja, koja je bila podstaknuta politikom države blagostanja, omogućila je rast mnogih privatnih preduzeća u ovoj zemlji, ona su često imala monopolski položaj, i u velikoj meri, proizvod su švedskog socijalnog modela. Kada im je švedsko tržište postalo malo, ove kompanije su izašle na svetsko tržište gde su pronalazile tražnju za svoje proizvode, ali i jeftiniju radnu snagu.

Paradokslano je da su privatna preduzeća postala svetski brendovi uz pomoć države, a kad su postala moćna, uspela su da dovedu u pitanje tzv. "Švedski model socijalne države".

Da bi privreda neke države napredovala, a stanovništo pristojno živelo, nisu neophodni samo kapital, velika radinost i protestantska poslovna kultura, nego i osmišljena ekonomska i socijalna politika koja pruža podršku domaćim proizvođačima. Više ekonomista ovih dana je upozoravalo da će dolazak Ikee u Srbiju više radnih mesta zatvoriti nego što će otvoriti, ceh će platiti domaći proizvođači nameštaja i radnici zaposleni u tim preduzećima.

Krajnje je vreme da se u Srbiji otvori ozbiljna i široka javna debata o razvojnoj strategiji naše zemlje. Neoliberalni model ekonomske politike vodi nas u katastrofu.

Autor: Zrenjaninski socijalni forum
 • Djordje
  13.12.2017 12:24
  IKEA Kuhinja
  Poštovanje svima, vidim šta je tema pa ću vam ispričati šta se meni desilo. 17.09.2017 godine sam kupio/naručio IKEA kuhinju. Došao lik iz IKEA-e uzeo mere i otisao. Zakazali su isporuku 26.9.2017. godine, ali nije se niko pojavio, već su došli dan kasnije. Prilikom isporuke su nam polomili neki deo na vratima od lifta i sijalicu u prizemlju koja i dalje nije fiksirana. Onda su nas zvali istog tog dana i rekli da moraju da odlože montažu za 01.10. umesto dogovorenog 28.09, Montaža je trajala puna 3 dana. Kada su montirali kuhinju, skapirali su da nisu dobro uzete mere i da moraju dorade da se rade. Dodatno su loše montirali frizider u element pa je frizider cureo (srećom nije crko) a element je nabubreo (zamenjen je o njihovom trošku). I onda su dolazili još barem 8 puta (4 ekipa koja isporučuje) i 4 ovi koji montiraju, a u mom slučaju ispravljaju greške. Prilikom isporuke imali su nekoliko propsta (oštećeni elementi ili druga boja poslata). I na poslednje dve montaže su nam napravili poplavu. Prvi put kad su menjali ploču koja nije bila dobro postavljena su zaboravili da vrate instalacije vode pa smo zatekli poplavu u stanu, a sutradan su nam prilikom izvlačenja mašine za sudove pokidali crevo za dovod što je opet izazvalo polavu, oštećenje elementa u kojoj je sudopera i fleke na zidu što podrazumeva krečenje. Evo danas je 13.12.2017. naša porodica i dalje nema kompletnu kuhinju. O troškovima/stresu koje imamo zbog njihove ne marnosti da ne pričam. Sve ovo imam dokumentovano
 • Mile
  26.08.2017 16:56
  ikea
  Otišao, video, izašao, kupio u formi.
 • Mali stolar
  17.08.2017 13:20
  Svi sve znaju
  Ja sam mali stolar koji zapošljava 10 radnika , imam i dizajnera, moja kćerka koja je dala master iz arhitekture, radi i 3D animacije i sve to u ceni približno ikeinim. Ali naš kupac uvek sve bolje zna od nas profesionalaca koji pri tome nemaju nikakvu podršku držve, naprotiv.
  Ali kad odu u ikeu tamo je sve super, srpski mentalitet nek je tuđ pa i g....no bolje je nego naše zlato i tu nemamo nikakvih primedbi.
  Znaci problem je u držvi, država smo svi mi.
  A da uvezemo i političare iz Švedske pa kada su stolari oszali bez posla neka ostanu i političari , možda bude bolje, ko zna.
 • Đorđe
  11.08.2017 13:16
  Promene
  Od kad je Srbije, nema promena koje se ne smatraju potencijalno opasnim i štetnim.
  Činjenica je da pri svakom "šutu", mi pomeramo "gol" ..

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest