Peking početkom godine dobija metro liniju bez vozača

Peking će početkom 2018. dobiti prvu metro liniju bez vozača, koja će na 14 kilometara dugoj trasi imati osam stanica, a novinari srpskih medija koji u Pekingu borave kao izveštači s 19. nacionalnog kongresa KPK, imali su priliku da se na toj liniji provozaju.
Istina, bila je to probna vožnja, malo napred, pa nazad, iz stanice i natrag u stanicu, ali bez vozača.
 
Kad proradi ova linija glavni grad Kine pridružiće se Šangaju, Parizu i Dubaiju, gde ovakvi metro vozovi već prevoze putnike.
 
Inače, juče je, recimo, metro u Pekingu prevezao do 13 sati i 30 minuta 11 i po miliona putnika, samo na prvoj liniji gotovo 1,2 miliona putnika.
 
Gotovo devet miliona kompozicija je juče do 13.30 pošlo u vožnju linijama pekinškog metroa.
 
U dispečerskom centru prati se u svakom trenutku stanje na svim linijama, pa je juče stanica na Trgu Tjenanmen zatvorena, ovog puta zbog održavanja kongresa, a na drugoj liniji je isprobavana oprema za lokalizovanje požara.
 
Koliko je sigurnost i praćenje situacije na linijama gradskog metroa važna stavka u životu Pekinga može da se objasni i činjenicom da je reč o mreži od 19 linija ili 574 kilometra šina, ili 54 stanice na kojima se one ukrštaju.
 
Do 2020. vlasti u Pekingu planiraju da mreža metroa dostigne hiljadu kilometara, a do kraja ove godine da pređe 600 kilometara.
 
Među tim novim linijama krajem ove i početkom naredne godine biće i prvi gradski voz bez vozača.
 
Inače, odluka da se u Pekingu gradi metro doneta je 1953, prva linija proradila je 1961. i tada su gostima Pekinga, kako kažu u Muzeju koji prati razvoj metro saobraćaja u glavnom gradu Kine, pokazivali tri znamenitosti - Kineski zid, Tjenanmen i metro, a najveći broj linija gradi se nakon dvehiljadite godine, posebno posle odluke da Peking dobije organizaciju Olimpijskih igara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija