VIDEO: Otvorena prva prodavnica bez prodavaca i redova

Prva prodavnica bez prodavaca i redova za plaćanje kupljenog otvorena je danas u Sijetlu.
Radi se o prodavnici Amazon Go, koju su proteklu godinu testirali radnici Amazona. Kako javlja BBC, novootvorena Amazonova prodavnica koristi niz kamera koje identifikuju svakog kupca i prepoznaju artikle koje biraju, čime se eliminiše potreba za posebnim očitavanjem i naplatom odabranih artikala na kasi.
 
Svi artikli s kojima kupac napusti trgovinu automatski se naplaćuju, a tereti se kreditna kartica kupaca, koji se pri ulasku u prodavnicu moraju prijaviti skeniranjem svoje Amazon GO aplikacije na pametnom telefonu. Senzori na policama dodaju artikle na račun kako ih kupci uzimaju, odnosno brišu ih u slučaju vraćanja artikla na police.
 
Koncept prodavnice bez prodavaca i redova za čekanje na naplatu pokrenut je u decembru 2016. godine, ali su Amazonovu prodavnicu u Sijetlu dosad koristili samo radnici Amazona kako bi se uverili da sistem zaista funkcioniše, javlja BBC.
 
Očekivalo se da će prodavnica za javnost biti otvorena i ranije, a do odlaganja je došlo jer je sistem imao problema s identifikacijom kupaca koji imaju slične tipove tela, odnosno s decom koja su vraćala artikle na pogrešna mesta na policama.
 
Revolucija u maloprodaji
 
Radi se o svojevrsnoj revoluciji u maloprodaji s obzirom na to da je opštepoznato da se kupci vraćaju u prodavnice u kojima kupovinu mogu da obave brzo i efikasno.
 
BBC navodi kako će izbegavanje dugih redova za naplatu svakom maloprodajnom lancu dati veliku prednost pred konkurencijom. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se, logično, u takvim prodavnicama ne moraju zapošljavati prodavci, što čini dodatnu uštedu maloprodajnom lancu.
 
Direktor Amazona za finansije Braja Olsavski nedavno je otkrio kako u periodu koji dolazi planiraju da otvore niz ovakvih prodavnica.
 
  • bora

    23.01.2018 00:31
    Nema guzve ni na ulazu, a ni kada se izlazi. Naravno kao i svaka high-tech novina za sada ima sitnih bug-ova. Ovaj je bio na stetu Amazona :)

    https://www.cnbc.com/2018/01/22/amazon-go-grocery-store-opened-and-we-accidentally-stole-a-yogurt.html
  • Hi

    22.01.2018 16:46
    Pa napokon! I nece vise prodavacice da kukaju kako je njihov posao najtezi da nesrece moraju raditi vikendom (kao da su jedine) i kako ih ljudi nerviraju!
  • Io

    22.01.2018 12:38
    Nehumano. Prema ljudima koji bi radili u toj prodavnici i zaradili platu. Prema kupcima koji bi trazili dodatne informacije. Obezljudjen zivot sasvim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).