Na oslobađanje od TV takse čeka se i po godinu dana

Gotovo polovina vlasnika vikendica, kuća na selu ili objekata u kojima ne troše struju i ne koriste televizor, ili je reč o socijalno ugroženim porodicama, ni posle godinu i osam meseci od uvođenja TV takse nisu uspeli da se oslobode njenog plaćanja.
Kako pišu "Novosti", Radio-televiziji Srbije stiglo je više od 100.000 zahteva za oslobađanje od plaćanja TV takse, koja iznosi 150 dinara, a zaključno sa junom ove godine obrađeno je 58.757.
 
Više od 50.000 molbi poslato je, potvrđuju u RTS, tokom februara, marta i aprila 2016. godine, te mnogi čekaju na rešavanje duže od godinu dana. U javnom servisu žale se da im posao najviše komplikuje nepotpuna dokumentacija, u čak 60 odsto prijava, a do sada su dopunu "papira" tražili od 25.000 vlasnika.
 
"Pozitivno je rešeno, odnosno oslobođeno 29.002 merila i za njih izdato rešenje, kao i dodatnih 33.600 merila za koja se ne izdaje rešenje, ali se rešava po osnovu podnetog zahteva. U poslednjoj grupi su, na primer, objekti sa više merila po stambenoj jedini", navode u RTS-u.
 
Za odbijanje je pripremljen 27.621 predmet, a već je uručeno njih 8.300. Služba zadužena za TV taksu poslala je 25.000 dopisa za dopunu dokumentacije, od čega su dobili tražene "papire" od 10.000 vlasnika brojila. Oni koji ne odgovore u roku od dve nedelje biće svakako odbijeni i pre daljeg razmatranja. 
 
Upravo u ovoj grupi, prenose "Novosti", našla se jedna građanka koja je gotovo godinu dana čekala rešenja za kuću u selu, u kojoj niko ne živi, pa je potrošnja struje na nuli. Dobila je zahtev da se dodatno izjasni da li živi u jednočlanom ili je hranilac višečlanog domaćinstva. Kako nije odgovorila u roku od 15 dana, njen zahtev je spreman za odbijanje.
 
"Dokumentaciju nisam slala ni poštom, ni mejlom, već sam je predala na šalteru RTS, gde su mi rekli da je dokumentacija potpuna, a onda su se posle godinu dana setili da ipak nije. Kako nisam odgovorila u roku od 15 dana, izgubila sam mogućnost da budem oslobođena plaćanja takse za kuću u kojoj godinama nije potrošen ni kilovat struje. Znači oni sebi ostavljaju rok od godinu dana, pa i duže, a korisnicima dve nedelje", navodi nezadovoljna građanka.
 
Ona smatra i da bi bilo pošteno da su sve objekte koji nemaju potrošnju struje duže od godinu dana automatski oslobodili plaćanja naknade za javni servis.
  • miki

    09.08.2017 09:34
    tužno
    Dokaz da je u ovoj državi sve moguće. Predao sam zahtev za oslobađanje od TV pretplate na samom početku primene ove nakaradne odluke. Nisam dobio još nikakav odgovor, a redovno sa računom za struju plaćam i TV pretplatu. U vikendici niko ne živi. Da li će mi biti vraćen novac od uplata ili će ga prebaciti za struju? Znam odgovor, samo se onako pitam, čisto da se izjadam i da oni koji još nisu shvatili gde živimo to učine što pre. atugo amoja, šta bi od nekadašnje države. Sve uništiše stranke i političari_ mutikese.
  • Ivana

    09.08.2017 08:41
    Zlo "države"
    Zakon o radiodifuyiji i RTV pretplati je na žalost tako sklepan da bi ga se postideo svaki srednjoškolac, a ne naši vrli mega stručnjaci.
    Namet je uveden svima bez ikakve veze sa tv programom i RTS, jer kako su obavezali sve firme da plaćaju, mogli su da traže da se uz pecarošku dozvolu plati i tv taksa!!!
    Uslovi za oslobađanje su neshvatljivo glupi tim pre što svi podaci već postoje u elektrodistribucijama i RGZ, i to javni i svima dostupni. Ako vam se sreća osmehne, oslobodiće vas NA GODINU DANA, a onda opet ponovo, notar, potvrde... i sl.
    Kako li će tek biti kad od 2018.g. uvedu "ekonomsku" cenu od 600 dinara, jer treba izgraditi novu zgradu, a na stalnom platnom spisku su gomile poltrona i neradnika i "zaslužnih" poput Baltićke, koja od 2000 godine nema zaduženja osim da pokupi platu!
  • zvrk

    09.08.2017 08:09
    Razlog nepotpune dokumentacije je sto je RTS u međuvremenu promenio uslove za oslobađanje, pa tako oni koji su među prvima podneli zahtev, oslobođeni su sa mnogo manje uslova nego svi koji su kasnije podnosili na drugom, novom obrascu za oslobađanje - nekorektno i neprofesionalno sa strane RTS-a jer su time uvedeni dvostruki kriteriju koji stavlja građane koji žele sada da se oslobode, a na to imaju potpuno pravo, posebno kada se radi o vikendicama u kojima ne žive ili retko borave, a pri tome nemaju televizor, u neravnopravan položaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.