Očekuje se povećanje broja obolelih od malih boginja

Epidemiolozi predviđaju da će u naredne dve nedelje doći do povećanja broja obolelih od malih boginja, a prema podacima Instituta "Batut", među zaraženima sve je više onih koji nisu vakcinisani ili su zaštićeni samo jednom dozom vakcine.
Podaci pokazuju i da od malih boginja najviše obolevaju stariji od 30 godina, kao i deca do pet godina. 
 
"Kod osoba koje su primile jednu dozu vakcine, male boginje mogu da budu nespecifične, odnosno da se ne pojave nikakvi simptomi, a da je osoba zarazna i tako virus širi dalje", kaže epidemilog Zavoda za javno zdravlje Beograd dr Predrag Kon, a prenosi "Blic". On dalje objašnjava da se kod takvih slučajeva jedino laboratorijskim analizama može utvrditi da li je osoba zaražena malim boginjama ili ne.
 
Prema njegovim rečima, od malih boginja je trenutno obolela jedna osoba starija od 60 godina, što se, kako kaže, retko dešava.
 
"Ta osoba nije vakcinisana, jer tada cepivo nije ni postojalo, ali izgleda da nije nikada ni bila u kontaktu sa virusom. Ljudi koji sada imaju, na primer, 50 i više godina teško mogu da obole, ali eto ipak se desila i to", objašnjava Kon. On smatra da je verovatnoća smanjenja malih boginja u narednom periodu mala i kaže da će se epidemija malih boginja u Beogradu preneti i u 2018. godinu i da će potrajati najverovatnije do aprila ili maja.
 
Epidemiolozi, takođe, upozoravaju da ukoliko virus uđe u dečije kolektive zaraziće svakog nevakcinisanog sa kojim dođe u kontakt.
 
U Srbiji se ne primenjuje Zakon o zaraznim bolestima, navode u "Blicu", po kome nevakcinisana deca ne mogu da borave u predškolskim ustanovama, koji je važan zbog dece koja ne smeju zbog bolesti da prime MMR vakcinu, zato svi vrtići moraju da budu upoznati sa stanjem vakcinisanosti svoje dece, što je i etička obaveza školskih uprava i vrtića.
 
Prema poslednjim podacima Instituta "Batut" u Srbiji ima 361 obolelih od malih boginja, a u šest gradova je prijavljena epidemija, kao i na Kosovu.
  • Nezaposlen

    07.12.2017 23:17
    Vidimo se
    Strasno. Opet sire paniku I zamazuju oci maloumnima pred gorucim problemima u drzavi. Jadna li si zemljo u kojoj see prica o ovom. Dajte da vidimo koliko je novca potroseno na ovu kampanju, plakate, nastupe. Javnu nabavku vakcina smo proucili na sajtu rzzo I zato nemaju para za porodilje I jasno nam je da se nabavka vakcina opet sprovodi sledece godine, jer ovima istice rok a I u planu je. Rekao bih da ce ovde jedino sudovi naraditi kadkrenu tuzbe za I've moralne obaveze I otkrivanje podataka o zdr.kartonima . Verovatno je u pitanju visi interested gospode na vlasti all to be se otkriti kad tad. Pozdrav iz zemlje u kojoj smes da mislis svojom glavom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.