Bramerc nije komentarisao Oluju?

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc demantuje da je rekao da je operacija hrvatske vojske i policije "Oluja" bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja, rečeno je Tanjugu u Haškom tužilaštvu.
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc demantuje da je rekao da je operacija hrvatske vojske i policije "Oluja" bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog područja, rečeno je Tanjugu u Haškom tužilaštvu.

Zagrebački "Vjesnik" je naveo da je Bramerc, na konferenciji "Izazovi međunarodnih krivičnih istraga", navodno održanoj 20. aprila u Londonu, izjavio da je "Oluja" bila legitimna akcija na hrvatskoj teritoriji koja je nekoliko godina bila okupirana od lokalnih Srba, potpomognutih Srbijom i Jugoslovenskom armijom.

Aleksandar Kontić, pravnik u haškom tužilaštvu, rekao je Tanjugu da Bramerc nije bio ni na kakvoj konferenciji u Londonu i da nikad nije komentarisao presudu hrvatskim generalima.

"Bramerc nije bio na konferenciji u Londonu, nije komentarisao presudu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nije komentarisao opravdanost operacije "Oluja" niti je rekao da se radi o legalnoj akciji oslobađanja okupiranih teritorija, kao što je navedeno u nekim medijima", rekao je Kontić.

"Tužilac Bramerc je, na konferenciji u Briselu 20. aprila, rekao da se presuda u postupku protiv Gotovine i ostalih odnosi na njihovu individualnu krivičnu odgovornost za zločine počinjene u "Oluji"", naglasio je Kontić.

Haški sud je u prvostepenom postupku dvojicu hrvatskih generala, Gotovinu i Markača, proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24, odnosno 18 godina zatvora, za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i proterivanje Srba iz Krajine. Te presude su izazvale burna reagovanja i proteste u Hrvatskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.