Srbija da Kosovu plati račun za struju

Tokom predstojeće runde razgovora u Briselu, prištinska delegacija u dijalogu sa Beogradom tražiće da srpske vlasti plate račune za struju koju je Kosovska elektroenergetska korporacija isporučila žiteljima severnog dela Kosova, nastanjenog uglavnom Srbima.
Tokom predstojeće runde razgovora u Briselu, prištinska delegacija u dijalogu sa Beogradom tražiće da srpske vlasti plate račune za struju koju je Kosovska elektroenergetska korporacija isporučila žiteljima severnog dela Kosova, nastanjenog uglavnom Srbima.

To je pred nastavak dijaloga 20. i 21. jula u Briselu najavila šefica prištinskog tima Edita Tahiri, u intervjuu prištinskom listu "Koha ditore". "Ukoliko se složi srpska strana sa već pripremljenim predlozima, onda će Srbija morati Kosovu da plati sve dugove, za otprilike 12 godina, pomoću korišćenja linija energetske transmisije", kazala je Tahiri.

Ona je navela da predlog Prištine osim uspostavljanja "električne granice", predviđa uvođenje plaćanja električne energije i na severu južne srpske pokrajine.

Tahirijeva nije precizirala koliki je iznos koji će tražiti da Srbija plati, ali je rekla da će tačan iznos utvrditi poseban tim stručnjaka iz oblasti energetike. Ona je dodala da su eksperti KEK-a proračunali da je dug za struju na severu Kosova dva miliona evra na mesečnom nivou, a 24 na godišnjem.

Tahirijeva je dodala da sa kosovske strane u predlogu još nije utvrđeno da li će dug platiti potrošači ili Vlada Srbije.

Ona inače veruje da će na šestoj rundi dijaloga, uz pomoć evropskog posrednika Roberta Kupera, pored energetike biti postignut novi paket dogovora sa Beogradom o pitanjima telekomunikacija, slobodne trgovine i vraćanju kopija katastarskih dokumenata.

Beograd i Priština su tokom dosadašnjeg dijaloga uspeli da se dogovore o slobodi kretanja građana, matičnim knjigama i načelno o nostrifikaciji univerzitetskih diploma.
  • 17.07.2011 16:56
    ns
    Zato mi i ne mozemo da placamo ovako VISOKE NAMETE jer smo i do sada TAJNO placali-vlast je to radila,troskove istih na KiM
    e sada je to DRZAVA za sebe pa mora Srbija JAVNO reci da im NASTAVLJA placati sve racune

    nego ajd i mi da kao KiM budemo, pa ce nam drzava Srbija POPLACATI nase NEPLACENE recune
  • novosađanka

    17.07.2011 11:46
    Hajde da svi ne plaćamo struju 12 godina i da nam naša država Srbija plati račune!
    Ako može njima, zašto ne bi svima platila? Da li smo mi manje važni od njih sa Kosova?
  • Lalla

    16.07.2011 17:13
    platice to potrosaci Srbije.....
    Platice to potrosaci Srbije.koroz novi Zakon o energetici;
    kojim se prepustaju na milost i nemilost
    Agenciji za energetiku;
    Vlada ce imati izgovor da je Agencija odobrila poskupljenje;
    a iskustvo govori;da je Agencija svaki put podrzala svako poskupljenje,a vlada je bila ta koja nije smela propustiti sve zahteve za poskupljenje!!!!
    Agencija je ta koja je ozakonila;
    tarifni sistem
    korektivni faktor
    mesto isporuke
    i ostale izmisljotine
    za koje se kaze da nije cena struje,ali se ugradjuju....
    Novim zakonom se legalizacije;
    otimacina straih mernih setova,koji su nesporno vlasnistvo potrosaca
    i ponovo se vraca obaveza potrosaca da kupuju merni set;koji automatski postaje vlasnistv distributera!!!!!!!!!!
    Sadaasnji Zakon kaze;
    da je mesto isporuke merni set i obaveza nabaveke i odrzavanja je distributera;
    a mesto postavljanja je granica izmedju javne i privatne povrsine
    Zakon o zastiti potrosaca kaze;
    da JEDINiCNA KOLICINA i JEDINICNA CENA mora biti jasno iskazana i PODLONA PROVERI!!!!
    Sada se nezna koliko kosta KILOVAT STRUJE i KUBIK GASA a tek sada kada Agencija preuzme stvar u svoje ruke,bez kontrole!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija