Olah Tamaš i Bela Kalo pobednici dramskog takmičenja Novosadskog pozorišta

Najbolji pisac Dramskog takmičenja mađarskih vojvođanskih pisaca, koje je 20. i 21. januara održano u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz, je Olah Tamaš.

Od mladog pisca, Novosadsko pozorište odmah je poručilo tekst za narednu sezonu.

Žiri je odlučio da je najbolju predstavu napravio glumac i reditelj Bela Kalo, da su Gabor Pongo i Judit Laslo najbolji glumci u glavnim ulogama, a Daniel Husta i Livia Banka najbolji epizodisti. Drugo mesto među piscima zauzela je Viktoria Toma, a treće Monika Čik. Što se reditelja tiče, drugo mesto zauzeo je Deneš Debrei, a treće Sardar Tagirovski.

Članovi žirija (dramaturg Erne Verebeš, glumica Gabriela Jonaš i pesnik Ištvan Tari) izrazili su divljenje za maštovitost i visprenost ekipa koje su za manje od 48 sati napravile tri predstave u kojima je publika uživala, nagrađujući ih gromoglasnim aplauzima. Publika je kao najbolju izglasala predstavu u režiji Deneša Debreija, nastalu na osnovu teksta Monike Čik.

Ovogodišnje takmičenje proteklo je u znaku naslova "Platno i zidni sat na autobusu", izvučenog iz šešira u koji su bili ubačeni isečci iz dnevnog lista "Mađar so". Pisci su se bavili raznim temama - beketovskim, imigrantima, sasvim malim toplim ljudskim pričama...

Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca ove godine održano je 17. put. Tokom ovog nesvakidašnjeg pozorišnog događaja, čija je ideja da se podrži i podstakne razvoj mađarske dramske literature, za manje od 48 sati napišu se tri dramska teksta koje potom izrežiraju tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe.

Elor, Mesaroš, Laslo i Širmer - glumci sezone

Nakon takmičenja, proglašeni su i glumci prethodne sezone u Novosadskom pozorištu. To su, ravnopravno, Emina Elor za ulogu u "Fami o biciklistima", Arpad Mesaroš za ulogu u "Crnom", Judit Laslo za ulogu u "Lakoj maloj" i Zoltan Širmer za ulogu u "Maloj mađarskoj pornografiji".

Nagrada "Kulisa" - za najboljeg scenskog radnika pripala je inspicijentu Sandri Biro, tehnika je, tradicionalno, dobila gajbu piva, dok je nagrada za "Kiks sezone" pripala Zoltanu Širmeru za zbrku oko replike na premijeri predstave "Grobnica za Borisa Davidoviča".

  • srecko

    22.01.2018 20:39
    cestitka
    Svaka cast Olah .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti