Kako i kada se pravi česnica?

Česnica je obredni hleb koji simbolizuje dobar rod žita.
Da li znate ko u kući treba da je mesi kako?
 
Postoje različiti recepti za česnicu, a kako ćete je napraviti zavisi od toga u kom delu Srbije živite, kakva je vaša porodična tradicija u vezi sa proslavom Božića, ali i od toga kakvu česnicu najviše volite vi i vaši ukućani.
 
Dakle, da li ćete je napraviti kao pogaču, suvu pitu, proju, nije toliko važno, već da je umesite u dobrom raspoloženju, i da je pojedete u krugu porodice i ostalih osoba koje su vam drage i bliske.
 
U nekim krajevima Srbije česnicu ne mesi domaćica već domaćin, zato što se on bavi i njivom, usevima, žitom. Međutim, u nekim selima u Hercegovini česnicu mesi najmlađe dete u kući, a u selima u Bosanskoj Krajini mese samo žene koje su rodile sinove.
 
Ukoliko je pravite kao pogaču, trebalo bi da bude od pšeničnog brašna i raznog zrnevlja koje se dodaje ceko, a voda bi trebalo da bude sveža voda izvora ili bunara (što je gradskim uslovima nemoguće). Voda bi trebalo da bude Bogojavljenska.
 
Česnicu možete i da ukrasite, poput slavskog kolača, ali to nije obavezno. Za ukrašavanje se uglavnom koriste grančice badnjaka, ali se može dodati i krst napravljen takođe od testa.
 
Ako je reč o pogači (hlebu), jede se tako što se prethodno izlomi, i to zajedničkim "snagama" svih ukućana. Svako uzima sebi parče koje je otkinuo, ili domaćin delima svakome po deo. Takođe, u nekim krajevima Srbije, česnica se lomi na Badnje veče.
 
Upravo zbog tog običaja česnica je dobila ime: svako uzima po čest (deo) sreće, a najsrećniji će biti onaj u čijem parčetu se nađe novčić ili zrno pšenice, koje je ubacio onaj koje testo mesio. Nije bitno koje je vrednosti - dinar ili više. Može da se stavi i dukat, a u nekim porodicama se decenijama stavlja jedan te isti novčić. 
 
I na kraju, česnica se mesi na dan Božića rano ujutru, a jede se tog dana za ručak.
  • Aurora

    05.01.2023 20:10
    Oničaji
    Svako selo ima svoje običaje koje treba da čuva. Ma gde živeli imamo svoje poreklo i u znak sećanja na pretke dužni smo da ne zaboravimo korene. Tuđe običaje lepo je poštovati i ne zamerati ljudima što ih se pridržavaju. Dobar hrišćanin se po delima pozna.
  • Vana

    05.01.2021 09:09
    Od kako znam za sebe je baka pravila česnicu rano ujutru za Božić,najlepša pogača . Sada je i ja pravim. Sremci i Srbijanci prave pogaču,jedino Vojvodjani prave slatku česnicu i na kraju ispadne kao baklava...
  • NS

    05.01.2021 07:42
    Pravoslavna cesnica
    Ta pita sa korama koju vi nazivate cesnica je uticaj nacionalnih manjina u Vojvodini i nema veze sa pravoslavnom cesnicom, tako da komentar da je to "nasa" cesnica je sulud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima