Menu 021

Kako i kada se pravi česnica?

Česnica je obredni hleb koji simbolizuje dobar rod žita.
Život 06.01.2017. | 08:12
Da li znate ko u kući treba da je mesi kako?
 
Postoje različiti recepti za česnicu, a kako ćete je napraviti zavisi od toga u kom delu Srbije živite, kakva je vaša porodična tradicija u vezi sa proslavom Božića, ali i od toga kakvu česnicu najviše volite vi i vaši ukućani.
 
Dakle, da li ćete je napraviti kao pogaču, suvu pitu, proju, nije toliko važno, već da je umesite u dobrom raspoloženju, i da je pojedete u krugu porodice i ostalih osoba koje su vam drage i bliske.
 
U nekim krajevima Srbije česnicu ne mesi domaćica već domaćin, zato što se on bavi i njivom, usevima, žitom. Međutim, u nekim selima u Hercegovini česnicu mesi najmlađe dete u kući, a u selima u Bosanskoj Krajini mese samo žene koje su rodile sinove.
 
Ukoliko je pravite kao pogaču, trebalo bi da bude od pšeničnog brašna i raznog zrnevlja koje se dodaje ceko, a voda bi trebalo da bude sveža voda izvora ili bunara (što je gradskim uslovima nemoguće). Voda bi trebalo da bude Bogojavljenska.
 
Česnicu možete i da ukrasite, poput slavskog kolača, ali to nije obavezno. Za ukrašavanje se uglavnom koriste grančice badnjaka, ali se može dodati i krst napravljen takođe od testa.
 
Ako je reč o pogači (hlebu), jede se tako što se prethodno izlomi, i to zajedničkim "snagama" svih ukućana. Svako uzima sebi parče koje je otkinuo, ili domaćin delima svakome po deo. Takođe, u nekim krajevima Srbije, česnica se lomi na Badnje veče.
 
Upravo zbog tog običaja česnica je dobila ime: svako uzima po čest (deo) sreće, a najsrećniji će biti onaj u čijem parčetu se nađe novčić ili zrno pšenice, koje je ubacio onaj koje testo mesio. Nije bitno koje je vrednosti - dinar ili više. Može da se stavi i dukat, a u nekim porodicama se decenijama stavlja jedan te isti novčić. 
 
I na kraju, česnica se mesi na dan Božića rano ujutru, a jede se tog dana za ručak.
Autor: Mondo
  • NS
    06.01.2017 19:07
    Novi običaji
    Od kako znam za sebe, česnica je kolač sa korama, orasima, medom i novčićem. Nikako hleb. Zna se ko ima te običaje, ko ih je doneo ovde. Mi, stari Vojvođani, to ne radimo.
  • Mirjam
    06.01.2017 13:38
    Sa orasima
    preovladala vasa pogaca a ne vojvodjanska sa korama orasima i nekim zacinima.prijatno!

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest