Istraživanje pokazalo da je dobro jesti pasulj svaki dan

Svakodnevna konzumacija kuvanog pasulja povezana je s nižom koncentracijom takozvanog lošeg (LDL) holesterola u krvi, a isti efekat imaju i sočivo i grašak.
Kanadski naučnici iz bolnice Svetog Mihajla u Torontu su na osnovu praćenja 1.037 ispitanika izračunali da je svakodnevnu konzumaciju kuvanog pasulja ili drugih mahunarki moguće povezati s pet odsto manjom koncentracijom LDL holesterola u krvi. 
 
Učesnici istraživanja su se te ishrane pridržavali u prosečnom trajanju od šest sedmica, a količina mahunarki koju su konzumirali bila je skromna: oko tri četvrtine šolje. 
 
Prosečna starost ispitanika bila je 51 godina, a mahunarke su u pogledu kontrole lošeg holesterola bile nešto efikasnije kod muškaraca. 
 
Istraživači objašnjavaju da veći udeo pasulja i drugih mahunarki u ishrani rezultira smanjenjem konzumacije namirnica s većom količinom masti ili većim glikemijskim indeksom.  Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog porekla, vitamina i minerala.
  • 021

    19.01.2017 11:27
    Jelovnik al prazan
    Ovi naš /ne moji/ su na pragu revolucionarnih otkrića da nećemo morati ništa da jedemo jer možemo da živimo samo od ljubavi prema vođi,dok oni moraju da imaju bar pet obroka dnevno dok im bivši vođa ima i marendu iymeđu svakog obroka što se i vidi po njemu.Brat bratu jedno 180 kg.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.