Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?

Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
Foto: Pixabay
Iznenađujuće, to nisu semenke, već zapravo mali plodovi koji se nazivaju achenes, a svaki od njih sadrži po jednu semenku. Ti plodovi se otvaraju da bi otpustili to seme, piše Klix.ba.
Osim beli, oni mogu biti i svetlo smeđi. Jedna jagoda u proseku sadrži oko 200 ovakvih plodova, a oni nastaju kada se cvet jagode oprašuje.
Neke od ostalih biljaka koje takođe sadrže achenes su heljda, kinoa i kanabis. Aaron Liston s Odseka za botaniku i patologiju biljaka na Državnom univerzitetu Oregon rekao je za Live Science:
"Kada pojedete jednu jagodu, vi zapravo unosite stotine plodova, a ne samo jedan".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Marko

    02.05.2025 21:51
    De Fructibus Plantarum
    Na srpskom, u botanici, taj plod nazivamo "ahenija", i to je jedan oblik orašice.
    Crveni deo jagode nije plod, plodovi su te male ahenije. Crveni deo je razrasla cvetna loža. Plodovi maslačka su ahenije sa papusom - dodatkom za letenje.
    Kod maline, na primer, imamo zbirnu koštunicu, a kod dudinje (plod duda) i smokve - plod cele cvasti.
    Interesantno, jelte?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi

Pirinač postaje sve otrovniji

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).