Evo kako da očuvate jagode svežim i do nedelju dana

Jagode su mnogima omiljena voćka, savršene su u desertima ili prelivene kremom ili šećerom.
Evo kako da očuvate jagode svežim i do nedelju dana
Foto: Pixabay
Ipak, vrlo su nežne i nemaju neograničen rok trajanja, a ovo je trik kako da traju i do nedelju dana.
Sezona jagodičastog voća zvanično je počela u maju i traje do kraja septembra. Jagode su preplavile pijace i prodavnice voća.
 
Nažalost, jagode nemaju dug rok trajanja, a za ona domaćinstva koja uspeju da se odupru da pojedu celu činiju odjednom, evo najboljih metoda čuvanja jagoda kako bi duže trajale.
Sirće kao pomoć u očuvanju svežine
 
Jedna od najčešćih metoda na internetu je potapanje jagoda u rastvor sirćeta.
 
U odnosu 1:3 sipajte u činiju rastvor i stavite jagode da odstoje 10 minuta.
 
Ocedite ih i osušite što je temeljnije moguće – Food52 predlaže da koristite mašinu za salatu obloženu papirnim ubrusima da biste uklonili svu vodu.
 
Kada se osuše, prenesite jagode u čistu posudu koja je obložena papirnim ubrusom. Labavo stavite poklopac – nemojte ga zatvarati – i stavite posudu u frižider.
 
Ovako skladištene jagode mogu da ostanu sveže i do nedelju dana.
 
Iako ovaj metod skladištenja zahteva vreme i trud, definitivno je vredan toga.
 
Jagode kupljene u kutiji
 
Kada je u pitanju kupovina jagoda u supermarketu, pažljivo pregledajte voće iznutra da vidite da li je neka od bobica zgnječena ili počinje da se kvari.
 
Kod kuće otvorite kutiju i sortirajte jagode, bacite sve koje su pokvarene ili zgnječene, a zatim stavite jagode nazad u posudu i u frižider.
Kada se jagode ostave u kutiji ostale su mnogo svežije.
 
Zapravo neispiranje jagoda osiguralo je da one ostanu suve, a činilo se da im određene plastične kutije daju dovoljno cirkulacije vazduһa zbog čega čuvaju svežinu, prenosi Express.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.