Nemojte da bacate peteljke jagoda: Evo zašto

Stručnjaci su otkrili da su peteljke od jagoda deo koji svakako treba iskoristiti.
Nemojte da bacate peteljke jagoda: Evo zašto
Foto: Pixabay
Hirurg dr Karanu Rajanu objašnjava kako vrh jagode, odnosno njen lisnati deo, ima nutritivnu vrednost jednaku samoj bobici, piše N1.
 
"Lišće je prepuno polifenola, koji su antioksidansi, a lišće sadrži gotovo isto toliko vitamina C kao bobice", otkrio je doktor.
Nastavio je da objašnjava, kako se navodi, da gornji deo sadrži i druge hranjive tvari poput magnezijuma, kao i dodatnu količinu vlakana.
 
Peteljke jagoda takođe možemo da koristimo u razne druge svrhe, navodi se u tekstu. Bloger o hrani, piše N1, The Purposeful Pantry naveo je niz recepata za vrhove jagoda, uključujući sirće, sirupe, čaj, pa čak i salsu.
Zdravstvene prednosti jagoda
 
Istraživanje koje je u avgustu 2023. objavio Univerzitet San Dijego, piše u tekstu, pokazalo je da svakodnevna konzumacija jagoda može poboljšati kognitivne funkcije, sniziti krvni pritisak i povećati antioksidativni kapacitet osobe.
 
Osim toga, Alison Talman, registrovana dijetetičarka i osnivačica Nurišd Rautc (Nourished Routes) razgovarala je s Medikal njuz tudej, i rekla da očekuje više istraživanja koja pronalaze vezu između ovih slatkih bobica i prevencije raka, navodi se.

"Veza između jagoda i zdravlja creva, jagoda i zdravlja mozga, te jagoda i zdravlja srca dobro je istražena. Volela bih da postoji više istraživanja o jagodama i prevenciji raka, budući da imaju antioksidativne komponente", dodala je ona.

OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.