
Crna kafa se smatra najzdravijom vrstom koju možemo piti: Ovo su razlozi
Kafa je omiljeni napitak mnogih širom sveta, ali kada je reč o zdravstvenim prednostima, crna kafa se smatra najzdravijom opcijom.

Foto: Pixabay
U poređenju s kafama koje sadrže mleko, šećer ili razne zaslađivače, crna kafa ima mnoge koristi za zdravlje, a njene prednosti često se zanemaruju. Zbog svojih korisnih sastojaka, crna kafa može značajno doprineti fizičkom i mentalnom zdravlju.
Bogata je antioksidansima
Jedan od glavnih razloga zašto je crna kafa zdrava jeste njen visok sadržaj antioksidansa. Kafa sadrži polifenole i druga jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali mogu oštetiti ćelije, što vodi do starenja i bolesti poput raka. Antioksidansi iz crne kafe mogu pomoći u smanjenju upala i povećanju opšte otpornosti organizma.
Pijenje crne kafe može biti jednostavan način da povećate unos antioksidansa, naročito ako ne konzumirate druge izvore poput voća, povrća i zelenog čaja.
Poboljšava funkcije mozga
Crna kafa sadrži kofein, koji je poznat po svom stimulišućem dejstvo na mozak. Kofein može poboljšati mentalnu budnost, koncentraciju, pamćenje i razmišljanje. Pijenje crne kafe u umerenim količinama može povećati nivo energije i smanjiti umor, što je posebno korisno za one koji se osećaju iscrpljeno.
Osim toga, kofein može pomoći u povećanju proizvodnje dopamina i serotonina, što ima pozitivan efekat na raspoloženje i mentalnu stabilnost.
Može pomoći u sagorevanju masti i mršavljenju
Iako se često povezuje s energijom, kofein u crnoj kafi takođe može povećati brzinu metabolizma. Neke studije su pokazale da kofein može poboljšati sagorevanje masti i podstaći telo da koristi više energije iz masti tokom vežbanja. Ovo dejstvo može pomoći u mršavljenju, naročito ako se konzumira pre fizičke aktivnosti.
Takođe, može povećati termički učinak hrane, što znači da telo sagoreva više kalorija u procesu varenja. Zbog toga, umereno konzumiranje crne kafe može biti korisno kao podrška procesu mršavljenja, piše Index.hr.
Poboljšava zdravlje srca
Iako se ponekad spominje da kofein može biti štetan za zdravlje srca, brojna istraživanja pokazuju da umerena konzumacija crne kafe može poboljšati zdravlje srca.
Crna kafa može sniziti rizik od srčanih bolesti jer povećava protok krvi i poboljšava krvni pritisak ljudi koji imaju nizak pritisak. Takođe, studije su pokazale da pijenje kafe može smanjiti rizik od moždanog udara i produžiti životni vek. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, kafa može pomoći u prevenciji upala koje mogu uzrokovati srčane bolesti i druge zdravstvene probleme.
Dobra po jetru
Redovno konzumiranje crne kafe može biti korisno za zdravlje jetre. Studije su pokazale da ljudi koji piju kafu imaju manji rizik od razvoja masne jetre i ciroze. Kafa može pomoći u smanjenju nivoa enzima jetre, koji mogu biti pokazatelji oštećenja jetre. Osim toga, kafa može pomoći u sprečavanju raka jetre, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, piše Index.hr.
Konzumacija crne kafe može smanjiti rizik od jetrenih bolesti i poboljšati funkciju jetre, naročito ako se pije umereno.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
2
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
0
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Ako pržite hranu u ulju: Evo koliko puta smete da koristite isto ulje
11.05.2025.•
0
Pršenje i pečenje mesa u ulju rutina je u mnogim domaćinstvima - o kojoj zapravo i ne razmišljamo. Ipak, često se postavlja pitanje sme li se ulje koristiti više puta.
Dodajte jedan sastojak u vodu dok kuvate testeninu i biće ukusnija
11.05.2025.•
0
Koliko god puta kuvali testeninu, većina nas ponavlja istu rutinu: voda, so, testenina, procediš, gotovo.
VIDEO: Da li jedete koru od banane?
06.05.2025.•
7
Koliko god jeli banane u svakodnevnom životu, sigurno vam nikad nije palo na pamet da uradite nešto s korom, osim da je bacite u smeće.
Uvozno voće često izgleda savršeno - evo zašto je to tako
04.05.2025.•
0
Sigurno ste na pijaci ili u prodavnici videli razliku između domaćeg i uvoznog voća - ono iz uvoza često je veće, lepše, sjajnije i "kao s reklame".
Kafa poskupela zbog klimatskih promena, verovatno će i zbog Trampovih carina
04.05.2025.•
2
Iako su gubici od vrućine i suše smanjili prognoze proizvodnje u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima kafe na svetu, i dalje se očekuje rast globalne proizvodnje kafe.
Banane prolaze sedam faza zrelosti: Evo šta svaka podrazumeva
04.05.2025.•
0
Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu konzumirati u različitim periodima svog sazrevanja, stručnjaci su objasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Zašto rende ima četiri različite strane: Čemu koja strana služi?
02.05.2025.•
1
Rende je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali retko u njegovom punom kapacitetu.
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
2
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
1
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Komentari 1
Mmmm...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar