
Crna kafa se smatra najzdravijom vrstom koju možemo piti: Ovo su razlozi
Kafa je omiljeni napitak mnogih širom sveta, ali kada je reč o zdravstvenim prednostima, crna kafa se smatra najzdravijom opcijom.

Foto: Pixabay
U poređenju s kafama koje sadrže mleko, šećer ili razne zaslađivače, crna kafa ima mnoge koristi za zdravlje, a njene prednosti često se zanemaruju. Zbog svojih korisnih sastojaka, crna kafa može značajno doprineti fizičkom i mentalnom zdravlju.
Bogata je antioksidansima
Jedan od glavnih razloga zašto je crna kafa zdrava jeste njen visok sadržaj antioksidansa. Kafa sadrži polifenole i druga jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali mogu oštetiti ćelije, što vodi do starenja i bolesti poput raka. Antioksidansi iz crne kafe mogu pomoći u smanjenju upala i povećanju opšte otpornosti organizma.
Pijenje crne kafe može biti jednostavan način da povećate unos antioksidansa, naročito ako ne konzumirate druge izvore poput voća, povrća i zelenog čaja.
Poboljšava funkcije mozga
Crna kafa sadrži kofein, koji je poznat po svom stimulišućem dejstvo na mozak. Kofein može poboljšati mentalnu budnost, koncentraciju, pamćenje i razmišljanje. Pijenje crne kafe u umerenim količinama može povećati nivo energije i smanjiti umor, što je posebno korisno za one koji se osećaju iscrpljeno.
Osim toga, kofein može pomoći u povećanju proizvodnje dopamina i serotonina, što ima pozitivan efekat na raspoloženje i mentalnu stabilnost.
Može pomoći u sagorevanju masti i mršavljenju
Iako se često povezuje s energijom, kofein u crnoj kafi takođe može povećati brzinu metabolizma. Neke studije su pokazale da kofein može poboljšati sagorevanje masti i podstaći telo da koristi više energije iz masti tokom vežbanja. Ovo dejstvo može pomoći u mršavljenju, naročito ako se konzumira pre fizičke aktivnosti.
Takođe, može povećati termički učinak hrane, što znači da telo sagoreva više kalorija u procesu varenja. Zbog toga, umereno konzumiranje crne kafe može biti korisno kao podrška procesu mršavljenja, piše Index.hr.
Poboljšava zdravlje srca
Iako se ponekad spominje da kofein može biti štetan za zdravlje srca, brojna istraživanja pokazuju da umerena konzumacija crne kafe može poboljšati zdravlje srca.
Crna kafa može sniziti rizik od srčanih bolesti jer povećava protok krvi i poboljšava krvni pritisak ljudi koji imaju nizak pritisak. Takođe, studije su pokazale da pijenje kafe može smanjiti rizik od moždanog udara i produžiti životni vek. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, kafa može pomoći u prevenciji upala koje mogu uzrokovati srčane bolesti i druge zdravstvene probleme.
Dobra po jetru
Redovno konzumiranje crne kafe može biti korisno za zdravlje jetre. Studije su pokazale da ljudi koji piju kafu imaju manji rizik od razvoja masne jetre i ciroze. Kafa može pomoći u smanjenju nivoa enzima jetre, koji mogu biti pokazatelji oštećenja jetre. Osim toga, kafa može pomoći u sprečavanju raka jetre, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, piše Index.hr.
Konzumacija crne kafe može smanjiti rizik od jetrenih bolesti i poboljšati funkciju jetre, naročito ako se pije umereno.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Banane prolaze sedam faza zrelosti: Evo šta svaka podrazumeva
04.05.2025.•
0
Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu konzumirati u različitim periodima svog sazrevanja, stručnjaci su objasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Zašto rende ima četiri različite strane: Čemu koja strana služi?
02.05.2025.•
1
Rende je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali retko u njegovom punom kapacitetu.
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
2
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
1
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar