Banane prolaze sedam faza zrelosti: Evo šta svaka podrazumeva

Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu konzumirati u različitim periodima svog sazrevanja, stručnjaci su objasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Banane prolaze sedam faza zrelosti: Evo šta svaka podrazumeva
Foto: Pixabay
Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da jedete banane - one su odličan izvor kalijuma koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, sadrže vlakna koja pomažu u varenju i sadrže prirodne ugljene hidrate koje telo koristi za energiju.
 
Međutim, nisu sve banane nutritivno jednake. One prolaze kroz sedam faza zrelosti - od čisto zelene do žute sa smeđim mrljama.
Čisto zelene banane - Zelene banane sadrže relativno veliku količinu rezistentnog skroba. Ovo je vrsta vlakana koju telo duže ari i ne izaziva tako brz ili jak porast šećera u krvi kao što bi to učinila zrela banana. Rezistentni skrob putuje do debelog creva, gde ga fermentišu crevne bakterije. Dobijene kratkolančane masne kiseline mogu pomoći da se uravnoteži crevni mikrobiom i smanji upala.
 
Budući da su bogate vlaknima i otpornim skrobom, zelene banane pomažu u kontroli gladi. Što je banana zelenija, to je bolja za vaše zdravlje, ali će imati gorči i zrnastiji ukus, piše Klix.ba.
Zelena sa žutim tragovima - Kako banane sazrevaju, zeleni pigment hlorofila se razgrađuje, što omogućava da žuti pigmenti ksantofila postanu vidljiviji. Skrob iz banane se takođe transformiše u proste šećere, što joj daje slađi okus.
 
Britanski hirurg Karan Rangarajan, poznat i kao dr Karan Rajan, opisao je jedva zrelu bananu druge faze kao "uravnoteženog kralja" zbog visokog sadržaja vlakana i niskog nivoa šećera. Zelene banane obično imaju više folata, koji igra ključnu ulogu u sintezi i popravci DNK.
 
Više zeleno nego žuto - Ovakve banane se lakše vare od nezrelih jer pretvaranje skroba u proste šećere čini šećere lakše dostupnim za apsorpciju i iskorišćavanje i bolje su za dijabetičare.
 
Više žuto nego zeleno - Žute i zelene banane bogate su kalijumom, vitaminom B6 i vitaminom A. Žute banane sadrže veće nivoe antioksidansa, vitamina C i šećera. Proces zrenja dovodi do povećanja antioksidansa, uključujući katehine, koji su povezani sa zdravljem srca i smanjenjem upala.
 
Žuta sa zelenim vrhovima - Banane pete faze su odlična užina pre treninga zbog ravnoteže energije i vlakana.
 
Potpuno žuto - Potpuno zrele banane su pune antioksidansa i vlakana, jačajući vaš imunološki sistem i varenje. Prirodno su slatke, lako se vare.
Žuta sa smeđim mrljama - Smeđe mrlje, poznate kao "šećerne pege", predstavljaju visok nivo katehina. Prezrele (smeđe) banane su najslađe i najlakše se vare, i iako nivo hranjivih materija može neznatno opasti, one su i dalje dobar izvor energije i kalijuma.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.