Jedan od najefikasnijih načina za to je pravilno skladištenje hrane - ali plastika, materijal koji se koristi u mnogim posudama i pakovanjima, nije uvek najbolji izbor, piše
Eating Well.
Evo šest namirnica za koje stručnjaci preporučuju da se ne čuvaju u plastici, uz alternative i savete koji će vam pomoći da vam namirnice, ali i novac, duže potraju.
1. Vruća hrana
Plastične posude za hranu jesu praktične za pripremu obroka ili čuvanje ostataka, ali skladištenje vruće hrane u plastici nije dobra ideja.
"Kada se plastika zagreva, može da se razgradi i otpusti supstance poput BPA (bisfenol A) ili ftalata u vašu hranu", kaže nutricionistkinja Niki Kulman.
Ove supstance su poznati endokrini disruptori koji mogu ometati prirodne hormone u telu.
Umesto toga, Kulman preporučuje da koristite posude od nerđajućeg čelika ili stakla za čuvanje i podgrevanje toplih obroka. Ako još niste spremni da zamenite sve plastične posude, ostavite hranu da se potpuno ohladi pre nego što je prebacite u plastiku. Plastične posude možete čuvati za hladnu ili hranu sobne temperature, poput salata i sendviča.
2. "Fini" sirevi
U redu je čuvati obične sireve kao što su čedar ili krem sir u plastičnoj foliji ili kutiji, ali fini sirevi zahtevaju poseban protok vazduha i vlagu da bi sačuvali svoj rok trajanja, ukus i teksturu. Umotavanje u providnu plastiku smanjuje protok vazduha, zadržava vlagu i omogućava svetlosti da reaguje sa mastima u siru, što može izazvati promenu boje ili plastičan ukus.
Mekani i zreli sirevi poput brija najbolje se čuvaju u papirima za sir - koji imaju spoljašnji sloj papira sa premazom i unutrašnji sloj od tanke perforirane plastike ili celuloze. Buđavi sirevi se takođe mogu čuvati u ovim papirima ili čvrsto umotani u aluminijumsku foliju.
Ako kupujete sir na merenje, verovatno će već biti umotan u odgovarajući papir. Za kućnu upotrebu možete kupiti gotove listove papira za sir ili ih imitirati tako što ćete sir prvo umotati u papir za pečenje, a zatim staviti u plastičnu kesu u frižideru.
3. Sos od paradajza i druga kisela hrana
Ako imate kolekciju plastičnih posuda, verovatno je bar neka požutela od bolonjeza ili paradajz čorbe. Osim tvrdokornih fleka, sosovi od paradajza mogu vremenom oštetiti plastiku i uzrokovati oslobađanje štetnih hemikalija ili mikroplastike. Isto važi i za druge kisele proizvode poput sokova od citrusa.
"Skoro nikada ne čuvam kiselu hranu u plastici", kaže dr Megan Majer.
Kao alternativu preporučuje nereaktivne materijale poput stakla ili nerđajućeg čelika.
4. Crni i beli luk
Postoji razlog zašto se luk i beli luk prodaju u mrežastim kesama, a ne zatvorenoj plastici. Ove vrste povrća se suše više nedelja kako bi im se produžio rok trajanja. Zatvaranje u plastiku zadržava vlagu i podstiče kvarenje i klijanje.
Da biste sprečili buđ, omekšavanje ili kvarenje, čuvajte ih na hladnom, tamnom i suvom mestu. Ostavite ih u originalnoj mrežici ili ih prebacite u papirnu kesu kako biste omogućili strujanje vazduha.
5. Lisnato povrće
Zelena salata, spanać, kelj i druge vrste zelenog povrća se često prodaju u plastičnim kesama koje ih održavaju svežim do datuma isteka. Međutim, kada otvorite pakovanje, postoji bolji način da im produžite svežinu kod kuće.
"Umotajte lisnato povrće u čistu krpu i stavite u zatvorenu posudu kako bi duže ostalo sveže", kaže Kulman.
Krpa upija vlagu koja može uzrokovati uvenuće i kvarenje. Možete staviti papirni ubrus ili kuhinjsku krpu u originalno pakovanje ili ih prebaciti u posudu obloženu krpom i lagano poklopiti.
6. Sveže začinsko bilje
Ako ste ikada kupili peršun ili korijander, iskoristili par grančica i zaboravili ostatak, verovatno ste naišli na braon, sluzavu gomilu nedelju dana kasnije. Plastične kese jednostavno nisu dobre za čuvanje svežeg bilja.
Umesto da ih bacite u fioku frižidera, tretirajte ih kao rezano cveće i potrajaće do dve nedelje.
Sipajte vodu u čašu ili teglu, skratite stabljike za oko jedan centimetar i stavite bilje unutra. Odozgo ih lagano prekrijte plastičnom kesom i stavite u frižider. Ako teglu stavite u vrata frižidera, uštedećete prostor i izbeći prosipanje.
Dodatni saveti za čuvanje hrane
Kako biste produžili svežinu i drugoj hrani, obratite pažnju na sledeće:
- Pregledajte proizvode - dok kupujete, proverite da li ima oštećenja, uvelih delova ili uboda, jer takvi proizvodi brže propadaju.
- Pripremite unapred - operite zelenu salatu i spanać u hladnoj vodi, osušite ih i čuvajte pripremljene, ali potpuno suve.
- Očistite korenasto povrće - uklonite zeleniš sa šargarepe, rotkvice i repe, jer zeleni deo "izvlači" vlagu i povrće brže vene.
- Podesite temperaturu frižidera - idealna temperatura je između 1,7°C i 4,4°C. Ako je prehladno, povrće može da se smrzne; ako je pretoplo, brže propada.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar