Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama

Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
Foto: Pixabay
Jedan od najefikasnijih načina za to je pravilno skladištenje hrane - ali plastika, materijal koji se koristi u mnogim posudama i pakovanjima, nije uvek najbolji izbor, piše Eating Well.
 
Evo šest namirnica za koje stručnjaci preporučuju da se ne čuvaju u plastici, uz alternative i savete koji će vam pomoći da vam namirnice, ali i novac, duže potraju.
1. Vruća hrana
 
Plastične posude za hranu jesu praktične za pripremu obroka ili čuvanje ostataka, ali skladištenje vruće hrane u plastici nije dobra ideja.
 
"Kada se plastika zagreva, može da se razgradi i otpusti supstance poput BPA (bisfenol A) ili ftalata u vašu hranu", kaže nutricionistkinja Niki Kulman. 
 
Ove supstance su poznati endokrini disruptori koji mogu ometati prirodne hormone u telu.
 
Umesto toga, Kulman preporučuje da koristite posude od nerđajućeg čelika ili stakla za čuvanje i podgrevanje toplih obroka. Ako još niste spremni da zamenite sve plastične posude, ostavite hranu da se potpuno ohladi pre nego što je prebacite u plastiku. Plastične posude možete čuvati za hladnu ili hranu sobne temperature, poput salata i sendviča.
2. "Fini" sirevi
 
U redu je čuvati obične sireve kao što su čedar ili krem sir u plastičnoj foliji ili kutiji, ali fini sirevi zahtevaju poseban protok vazduha i vlagu da bi sačuvali svoj rok trajanja, ukus i teksturu. Umotavanje u providnu plastiku smanjuje protok vazduha, zadržava vlagu i omogućava svetlosti da reaguje sa mastima u siru, što može izazvati promenu boje ili plastičan ukus.
 
Mekani i zreli sirevi poput brija najbolje se čuvaju u papirima za sir - koji imaju spoljašnji sloj papira sa premazom i unutrašnji sloj od tanke perforirane plastike ili celuloze. Buđavi sirevi se takođe mogu čuvati u ovim papirima ili čvrsto umotani u aluminijumsku foliju.
 
Ako kupujete sir na merenje, verovatno će već biti umotan u odgovarajući papir. Za kućnu upotrebu možete kupiti gotove listove papira za sir ili ih imitirati tako što ćete sir prvo umotati u papir za pečenje, a zatim staviti u plastičnu kesu u frižideru.
 
3. Sos od paradajza i druga kisela hrana
 
Ako imate kolekciju plastičnih posuda, verovatno je bar neka požutela od bolonjeza ili paradajz čorbe. Osim tvrdokornih fleka, sosovi od paradajza mogu vremenom oštetiti plastiku i uzrokovati oslobađanje štetnih hemikalija ili mikroplastike. Isto važi i za druge kisele proizvode poput sokova od citrusa.
 
"Skoro nikada ne čuvam kiselu hranu u plastici", kaže dr Megan Majer. 
 
Kao alternativu preporučuje nereaktivne materijale poput stakla ili nerđajućeg čelika.
 
4. Crni i beli luk
 
Postoji razlog zašto se luk i beli luk prodaju u mrežastim kesama, a ne zatvorenoj plastici. Ove vrste povrća se suše više nedelja kako bi im se produžio rok trajanja. Zatvaranje u plastiku zadržava vlagu i podstiče kvarenje i klijanje.
 
Da biste sprečili buđ, omekšavanje ili kvarenje, čuvajte ih na hladnom, tamnom i suvom mestu. Ostavite ih u originalnoj mrežici ili ih prebacite u papirnu kesu kako biste omogućili strujanje vazduha.
 
5. Lisnato povrće
 
Zelena salata, spanać, kelj i druge vrste zelenog povrća se često prodaju u plastičnim kesama koje ih održavaju svežim do datuma isteka. Međutim, kada otvorite pakovanje, postoji bolji način da im produžite svežinu kod kuće.
 
"Umotajte lisnato povrće u čistu krpu i stavite u zatvorenu posudu kako bi duže ostalo sveže", kaže Kulman. 
 
Krpa upija vlagu koja može uzrokovati uvenuće i kvarenje. Možete staviti papirni ubrus ili kuhinjsku krpu u originalno pakovanje ili ih prebaciti u posudu obloženu krpom i lagano poklopiti.
 
6. Sveže začinsko bilje
 
Ako ste ikada kupili peršun ili korijander, iskoristili par grančica i zaboravili ostatak, verovatno ste naišli na braon, sluzavu gomilu nedelju dana kasnije. Plastične kese jednostavno nisu dobre za čuvanje svežeg bilja.
 
Umesto da ih bacite u fioku frižidera, tretirajte ih kao rezano cveće i potrajaće do dve nedelje.
 
Sipajte vodu u čašu ili teglu, skratite stabljike za oko jedan centimetar i stavite bilje unutra. Odozgo ih lagano prekrijte plastičnom kesom i stavite u frižider. Ako teglu stavite u vrata frižidera, uštedećete prostor i izbeći prosipanje.
Dodatni saveti za čuvanje hrane
 
Kako biste produžili svežinu i drugoj hrani, obratite pažnju na sledeće:
 
- Pregledajte proizvode - dok kupujete, proverite da li ima oštećenja, uvelih delova ili uboda, jer takvi proizvodi brže propadaju.
 
- Pripremite unapred - operite zelenu salatu i spanać u hladnoj vodi, osušite ih i čuvajte pripremljene, ali potpuno suve.
 
- Očistite korenasto povrće - uklonite zeleniš sa šargarepe, rotkvice i repe, jer zeleni deo "izvlači" vlagu i povrće brže vene.
 
- Podesite temperaturu frižidera - idealna temperatura je između 1,7°C i 4,4°C. Ako je prehladno, povrće može da se smrzne; ako je pretoplo, brže propada.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.