Studija: Kimči dobar za imunitet

Kimči se u Koreji konzumira vekovima.
Studija: Kimči dobar za imunitet
Foto: Pixabay
Međutim, ovo začinjeno fermentisano jelo od kupusa nedavno je postalo popularno i u drugim delovima sveta, ne samo zbog  ukusa, već i zbog potencijala da pozitivno utiče na hiljade važnih mikroba koji žive u našem crevima, kao i na celokupno zdravlje.
 
Nedavna studija sugeriše da kimči može pomoći i u podršci imunom sistemu.
Studija je obuhvatila 13 gojaznih odraslih osoba tokom perioda od 12 nedelja. Učesnici su nasumično raspoređeni u tri grupe. Jedna grupa je dobijala placebo, dok su druge dve dobijale dva različita tipa praha od kimčija (kimči koji je bio liofilizovan i stavljen u kapsulu), piše ScienceAlert.
 
Prvi tip praha bio je prirodno fermentisan pomoću mikroba iz okoline. Drugi tip je fermentisan pomoću specifične bakterijske kulture, a ne prirodnih mikroba. Dnevna količina praha odgovarala je konzumaciji otprilike 30 grama svežeg kimčija.
Uzeti su uzorci krvi pre i posle studije, a zatim analizirani tehnikom koja pokazuje šta radi svaka pojedinačna imuna ćelija, umesto prosečnih vrednosti. To pruža detaljan uvid u odgovor imunog sistema.
 
Studija je pokazala da kimči utiče na imuni sistem ciljano. Povećana je aktivnost ćelija koje prezentuju antigene (APC) - to su imune ćelije koje "progutaju" patogene, obrade ih i prikažu njihove delove na svojoj površini kako bi T pomoćne ćelije (koje koordinišu imuni odgovor) znale da treba da reaguju na te specifične patogene.
 
Kimči je takođe povećao aktivnost određenih gena koji funkcionišu kao prekidači i pomažu ovim ćelijama da šalju jasnije signale T ćelijama.
 
Uočen je i genetski odgovor u T pomoćnim ćelijama koji ih čini bržim u reagovanju na podsticaje imunog sistema. Budući da ove ćelije koordinišu imunološki odgovor, to znači da su efikasnije u pomaganju drugim imunim ćelijama u borbi protiv infekcija.
 
Većina drugih imunih ćelija ostala je nepromenjena, što ukazuje da kimči ciljano deluje na T pomoćne ćelije, umesto da aktivira ceo imuni sistem. Održavanje ove ravnoteže je važno jer imuni sistem mora biti sposoban da efikasno odgovori na infekcije, a da ne izazove prekomernu upalu koja može oštetiti tkiva, piše ScienceAlert.
 
Rezultati ukazuju na to da kimči pomaže imunom sistemu da efikasnije odgovori na pretnje, bez izazivanja preterane upale.
 
Obe vrste kimčija izazvale su ove efekte - iako je kimči sa starter-kulturom imao nešto jači efekat. Kod onih koji su uzimali placebo nije bilo promena u imunom sistemu.
Ovi nalazi ukazuju na moguće koristi u zaštiti od virusa, efikasnijem odgovoru na vakcine i regulaciji upale - iako su potrebna dalja istraživanja.
 
Vredi napomenuti da je studija bila mala i fokusirana na promene u imunim ćelijama, a ne na stvarne zdravstvene ishode. Dakle, još ne znamo da li bi konzumacija kimčija na ovaj način smanjila učestalost infekcija ili nivoe upale u svakodnevnom životu.
 
Međutim, studija pruža uverljivo molekularno objašnjenje za to kako fermentisana hrana može da utiče na funkciju imunog sistema. To je više nego što saznajemo iz studija koje samo posmatraju navike ljudi.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.