Recept star 6.000 godina za zdrav kolačić od dva sastojka

Ovaj recept je još jedan dokaz da su najbolje stvari u isto vreme i najjednostavnije.
Recept star 6.000 godina za zdrav kolačić od dva sastojka
Foto: Pixabay

Ovaj recept, star više od 6.000 godina, pominje se čak i u Homerovoj "Ilijadi". Poznat je i kao grčki doručak, iako nam, ustvari, dolazi sa područja Grčke, Egipta i Bliskog istoka.

Danas je poznat pod imenom "pasteli", a pravi se od samo dva sastojka: semenki susama i meda.

Osim što je veoma ukusan, ovaj kolačić je i izuzetno zdrav. Kombinacija zdravog meda i zdravih semenki ima brojne prednosti: čisti krv, podiže imunitet i odličan je antioksidans.

Kombinacija meda i susama sadrži čak 182 elementa korisna za ljudsko zdravlje, a sadrži i veoma veliku koncentraciju antioksidanasa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja. Zato, ne treba da čudi što se "pasteli" konzumirao vekovima, ali je neobično to što se, u savremeno doba, recept negde zagubio.

Za "pasteli" vam je potrebno:

- 300 grama meda
- 300 grama paste od susamovih semenki (tahini)

Pastu možete i sami da napravite mlevenjem lagano proprženih (očišćenih) semenki susama, sa malo ulja od susama (na šoljicu semenki stavite dve kašičice ulja), u blenderu. Blendujte dok ne dobijete finu masu.

Priprema:

Dobro pomešajte sastojke, napravite od njih kuglice, uvaljajte ih u semenke susama i ostavite u frižideru da se stegnu.

Jedna kuglica dnevno će vam dati potrebnu energiju, otkloniti napetost, poboljšati krvnu sliku, zasititi vas i okrepiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.