VIDEO: Naučnik objasnio zašto jednu vrstu sira nikada ne bi jeo

Majkl Tulik, istraživač Ministarstva poljoprivrede SAD i autor knjige "The Science of Cheese", navodi da jednu vrstu sira ne bi nikada pojeo jer na njoj žive insekti.
VIDEO: Naučnik objasnio zašto jednu vrstu sira nikada ne bi jeo
Foto: 021

Reč je o siru kazu marzu, koji se proizvodi na Sardiniji u Italiji.

Konzumiranje ove namirnice zahteva prethodno odstranjivanje insekata sa površine, ili pakovanje sira u papirnu kesu iz koje se zatim čuje šuškanje sićušnih stvorenja. Kada zvuci zamru, to znači da su insekti uginuli i da je sir spreman za jelo.

Prisustvo insekata na sirevima nije neobičajena pojava - mnogi od njih doprinose stvaranju specifične teksture i ukusa sireva. Međutim, dok većina dašanjih potrošača ne bi volela da konzumira insekte, na Sardiniji i dalje ima tradicionalista koji ne žele da se odreknu ovog neobičnog 'začina'.

Iz tog razloga, prodaja kazu marzua na Sardiniji je zabranjena.

  • Veganka

    30.04.2017 10:32
    VIDEO: Veganka objasnila zašto ni jednu vrstu sira nikada ne bi jela

    http://www.youtube.com/embed/udiBgzcqNNY

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.