FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara

Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Sastojci ovog skupog sladoleda uključuju redak bijeli tartuf koji raste u Albi u Italiji, gde pola kilograma košta blizu 7.000 dolara. Ovaj ukus sladoleda takođe sadrži parmezan, kao i sastojak poznat u Japanu kao sake talog.
 
Dobijeni smrznuti desert košta 6.696 dolara za jednu kuglu od 130 mililitara.
Bilo je potrebno više od godinu dana pokušaja i grešaka da se stvori svaki detalj, uključujući i prilagođenu kašiku napravljenu od materijala koji se tradicionalno koriste u hramovima u Kjotu.
 
Zašto je tako skupo? Najviše zbog tartufa, koji koštaju i do 15.200 dolara po kilogramu. Sladoled je upakovan u ulje od belog tartufa, zajedno sa posebnom ručno rađenom kašikom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wealth (@wealth)

Prema Ginisu, Cellato je želeo da koristi japanske i evropske sastojke u pokušaju postavljanja rekorda. Na čelu kompanije bio je Tadajoši Jamada, glavni kuvar u restoranu "RiVi" u Osaki.
 
"Trebalo nam je više od 1,5 godine da se razvijemo, uz mnogo pokušaja i grešaka da bismo dobili pravi ukus. Postizanje titule u Ginisovoj knjizi rekorda učinilo je da se trud isplati", rekao je predstavnik Cellata, prenosi Klix.ba.
 
I naravno, ne možete tek tako izvaditi ovaj sladoled iz zamrzivača i poslužiti se. Cellato savetuje da, za početak, umešate ulje belog tartufa u sladoled, mešajući dok ne postane dovoljno mekano da se u njega umoči kašika. 
 
Ovaj sladoled nije jedini skupi desert Cellata, takođe imaju još jedan sladoled pod nazivom Zvezdana noć, koji se pravi od crnih tartufa, čokolade i juzu soka. Prodaje se za 72 dolara.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi