Sedam neverovatno skupih jela iz raznih krajeva sveta

Nekada je malo zlatnih pahuljica i par kapi ulja od tartufa dovoljno je da restoran reklamira svoje novo jelo kao luksuzno.
Ovih sedam raskošnih jela sa raznih krajeva sveta, međutim, predstavljaju sam vrh kulinarske kreativnosti, a to se odražava i na njihovu cenu.
 
Pica od 2.000 dolara (Industry Kitchen, Njujork)
 
Pod pretpostavkom da je potrebno 40 zalogaja da biste pojeli celu picu od 2.000 dolara, u njujorškom restoranu "Industry Kitchen", platićete 50 dolara po zalogaju. Pica sa tankim testom, ispečena je u peći na drva i prekrivena belim stilton sirom, paštetom od guščije džigerice (foie gras), francuskim tartufima, osetra kavijarom, listovima zlatnih pahuljica i ukrašenim jestivim laticama cveta. Morate rezervisati dva dana unapred ukoliko želite da je probate.
 
Kapućino od 15 funti (Emirates Palace, Abu Dabi)
 
Ovaj hotel obećava "superiorni spoj aromatične kafe" ispod pene, 24-karatnih zlatnih pahuljica i čokoladnih mrvica preko. Servira se na srebrnom poslužavniku sa crnom čokoladom sa strane. Šolja košta 12,60 funti, ali sa naknadom za uslugu, porez za turiste i opštinsku taksu, gosti plaćaju 15,15 funti za jedan gutljaj (oko 18 evra).
 
Pljeskavica od 600 funti (Burger Brasserie, Las Vegas)
 
Iako je Ginisov svetski rekord za najskuplji burger osvojio burger od 3.800 funti iz "Juicy’s Outlaw Grilla" iz Kovalisa u Oregonu, zbog svoje težine od 350 kilograma pogodan je samo za godzilu.
 
Da biste uživali u najskupljem burgeru koji lako može konzumirati jedna osoba, trebalo bi da odete u restoran "Burger Brasserie" u Las Vegasu. Burger od kobeanske govedine i jastoga, prekriven pršutom, karamelizovanim slatkim lukom, sirom iz Francuske, balzamiko sirćem, između sveže pečenih lepinja, sa koricom od parmezana.
 
Hot dog od 130 funti (Tokyo Dog, Sijetl)
 
Morate ga naručiti najmanje dve nedelje unapred. Hot dog od 130 funti (152 evra) sadrži nemačku kobasicu "bratwurst" sa dimljenim sirom, u kifli sa kriškama "Wagyu" govedine, terijaki grilovanim lukom, maitake pečurkama, paštetom od guščije džigerice (foie gras), crnim tartufima, kavijarom i japanskim majonezom.
 
Sladoled od 775 funti (Serendipity 3, Njujork)
 
Da biste probali ovaj desert, morate ga naručiti bar 48 sati unapred. "Zlatni bogati sladoled" sa sladoledoma od vanile sa Tahitija i vanilom sa Madagaskara, prekriven 24-karatnim zlatnim lišćem, "Amedei Porcelana" čokoladnim sirupom i komadima "Chuo" čokolade iz Venecuele. Parisko kandirano voće, pozlaćeni bademi, tartufi i marcipanske trešnje dekorišu sladoled.
 
Servira se u kristalnom peharu, koji možete odneti kući. A naravno tu je i kavijar, preliven sa još zlatnih listova.
 
Takos od 19.000 funti (Grand Velas Los Cabos Resort, Meksiko)
 
Dostupan je u restoranu "Frida" u meksičkom odmaralištu sa pet zvezdica. Takos od 19.300 funti (oko 22.500 evra) sadrži kobeansku govedinu, jastoga, "Almas beluga" kavijar, crne tartufe i sos od "Morita čile" paprike, kafe i tekile. Naravno, ukrašavaju ga zlatne pahuljice.
 
Kronat od 1.500 funti (Dum Dum Donutterie, London)
 
Luksuzna verzija "Kronata" (mešavina krofne i krosana) napravljena je od crno-belog kroasana sa šafranom, kreiranog sa tahitijskim zlatnim zrnom vanile i "Amedei Porcelana" čokoladom. Odmah nakon što se izvadi iz rerne preliva se čokoladom, zlatnim pahuljicama i kavijarom.
  • hm

    18.05.2017 14:06
    Pa kapucino je jeftin. Relativno - ako uporedite njega, svog zlatnog sa najfinijom kafom i cokoladom sa strane u oblacima Abu Dabija za 15 funti - sa plasticnom soljom napunjenom braonkastom vodurinom u generickim prostorijama starbuksa u bilo kom gradu za 5 funti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.