Još jedno sjajno otkriće o čokoladi

S najnovijim otkrićem čokolada je postala još veličanstvenija.
Naučnici s Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija objavili su rezultate eksperimenta koji se temelje na dejstvu flavonola na starenje ljudskog mozga.
 
Flavonol, koji je korišćen za ispitivanje, izdvojen je iz zrna kakaa i ustanovljeno je kako samo jedan čokoladni napitak dnevno, može pomoći tipičnom 60-godišnjaku da razmišlja i pamti kao oni od 30-ak godina.
 
Naučnici su svoje istraživanje radili tokom tri meseca, na 37 zdravih dobrovoljaca starosti od 50 do 69 godina. Podelili su ih u dve grupe, koje su dnevno pile kakao koji je sadržavao ili veliku dozu flavonola (900 miligrama) ili nisku dozu (10 mg).
 
Potom su testirali sve učesnike: snimali su im mozak, merili volumen krvi u delu hipokampalne formacije u mozgu, dela koji je zadužen za formiranje memorije. 
 
Učesnici su rešavali i memorijske testove, pre i posle ispijanja napitka. Testovi su bili u obliku 20-minutne vežbe prepoznavanja uzoraka. Naučnici su otkrili već rečeno: oni koji su pili napitak bogat flavonolom imali su veći volumen krvi u hipokambalnoj formaciji pa su testove rešavali s boljim rezultatima. 
 
"Zapanjujuće je to da su tipični 60-godišnjaci nakon tri meseca ispitivanja toliko poboljšali svoju memoriju i rad mozga da su počeli da liče 30-godišnjacima", ispričao je glavni autor tog istraživanja Skot Smol i dodao da su ovi rezultati zapanjili i njih same.
 
Iako sad znamo da čokolada puna flavonola može pomoći starijim ljudima da imaju bolju memoriju, a mlađima da očuvaju svoju, ne može se smatrati lekom za osobe obolele od Alchajmerove bolesti. 
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Neuroscience".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.