FOTO: Čudno voće ukusa svinjetine možda rešenje za glad u svetu

Neobično voće pod nazivom nangka (džekfrut) uzgaja se u južnoj i istočnoj Aziji, a naučnici smatraju da bi upravo ovo voće moglo da reši problem gladi u svetu.
Svetska banka i UN su upozorili da bi klimatske promene mogle da dovedu do ozbiljnog smanjenja uzgoja pšenice i kukuruza, a nangka bi mogla da bude dobra zamena.
 
"Ovo je najveće poznato voće i prepuno je hranjivih materija. Čak i manji plodovi teže od pet do sedam kilograma, a mogu dostići težinu i od 45 kilograma. Lako se uzgaja, otporno je na štetočine, bolesti, suše i visoke temperature", kaže Danijel Nierenberg, predsednica organizacije Food Tenk koja se bavi održivosti poljoprivrede.
 
 
Osim što je jedan plod dovoljan da nahrani celu porodicu, njegove semenke su pune proteina, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.
 
Ukus zrele nangke se poredi s kombinacijom ananasa, jabuke i banane. Može se jesti sirovo, ali se najčešće jede kuvano. Nedozrelo voće ukusom podsjeća na svinjetinu, pa je na zapadu poznatije među vegetarijancima, piše "Independent".
 
 
Osim za ishranu, stablo nangke se koristi za proizvodnju različitih muzičkih instrumenata, nameštaja, a od njega se dobija i pigment koji daje karakterističnu smeđu boju odeći budističkih monaha u jugoistočnoj Aziji.  
  • ns

    13.10.2017 00:37
    ..
    vege svinjokolj u najavi
  • zvrnda

    12.10.2017 22:20
    ne prezivljava na tempreraturama ispod nule, tako da sto se nas tice stativa..
  • Sasa

    12.10.2017 19:52
    Hehe
    Sto bi vegetarijanci hteli da jedu nesto sto ima ukus svinjetine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.