Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana

Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
Foto: Pixabay
Nije stvar u komplikovanim tehnikama ni skupim namirnicama. Često je razlika u jednom jednostavnom sastojku koji profesionalni kuvari stalno koriste, a kod kuće ga mnogi zaboravljaju - maslacu.
Dodavanje komadića maslaca na samom kraju kuvanja klasičan je kulinarski trik koji poboljšava gotovo svako jelo - od umaka, preko povrća, do mesa i rižota. Maslac obogaćuje teksturu, daje sjaj i laganu kremastu teksturu, a ukusu jela dodaje dubinu i zaokruženost.
U restoranima se ovo zove monter au beurre, a ideja je da se maslac umeša kad je jelo gotovo ili tik pred kraj, kad je vatra već ugašena. Dovoljna je mala količina, kašičica ili dve - da dobijete potpuno drugačiji rezultat.
U umacima, maslac pomaže da se sve poveže i dobije glatka tekstura, bez zgušnjivača. Kod pečenja mesa možete dodati maslac u tiganj pri kraju i prelivati meso kašičicom za dodatnu sočnost i aromu. Kod rižota, maslac je ključan za onu završnu kremastu teksturu, piše Index.hr.
 
Čak i kuvani pirinač ili testenina mogu izgledati "fensi" ako ih lagano promešate s malo maslaca i začinima. Povrće sotirano s maslacem umesto ulja dobija bogatiji ukus, a supa s komadićem maslaca u tanjiru odmah deluje punije.
 
Naravno, sve s merom - poenta nije natopiti jelo, nego zaokružiti ga. A ako koristite kvalitetan maslac, razlika se oseti odmah.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije

Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).

Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj

Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.