
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.

Foto: Pixabay
Sada se, međutim, ova demografska grupa ističe i po izboru hrane, koji preti da izbriše neka tradicionalna jela sa menija, prenosi Net.hr.
Nova studija je otkrila listu od deset namirnica koje su na ivici "izumiranja" isključivo zato što mladi rođeni između 1997. i 2012. godine jednostavno odbijaju da ih jedu.
Na samom vrhu liste namirnica koje Generacija Z prezire je džigerica.
Prema istraživanju sprovedenom među 2.000 odraslih Britanaca, više od trećine pripadnika ove generacije okreće glavu na samu pomisao na konzumiranje ove namirnice. Odmah zatim sledi plavi sir, koji odbija skoro trećina mladih, dok su slane inćune nepoželjne za 30 odsto mladih.
Lista se nastavlja drugim, nekada popularnim, namirnicama. Krvavice izbegava 29 odsto generacije Z, škampe 26 odsto, a pačje meso 25 odsto.
Zanimljivo je da se na listi odbačenih namirnica nalaze i one koje su popularne u nekim kuhinjama sveta – tofu, pečurke i masline odbija oko 23 odsto mladih. Iznenađujuće, čak 21 odsto njih ne želi ni da proba biljne alternative siru, što ukazuje na složenost njihovih izbora u ishrani koji nisu nužno vođeni isključivo veganstvom.
"Britanci tvrde da rado prihvataju kulinarske trendove i globalne ukuse, ali mogu biti izuzetno puni predrasuda prema određenim namirnicama, a to je jedna od najvećih prepreka otkriću", komentarisao je poznati TV ugostitelj Fred Sirieiks, koji je naručio istraživanje u ime brenda Boursin, koje je sprovedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Druga, sveobuhvatnija studija kompanije YouGov rangirala je pretnju tradicionalnoj britanskoj hrani, kreirajući kategorije od "najmanje zabrinjavajuće" do "kritično ugroženo". Najgora kategorija uključuje škembiće, jegulju i iznutrice - hranu koju mladi ljudi ne samo da ne jedu, već je dve trećine svih Britanaca ne bi ni probalo.
Međutim, upravo kod hrane poput džigerice, generacijski jaz je najvidljiviji. Dok je 69 odsto ljudi starijih od 65 godina nedavno jelo džigericu, samo 29 odsto mladih starosti od 18 do 24 godine je to učinilo. Slična je situacija sa govedinom u salamuri i sardinama.
Čini se da će ova hrana nestati zajedno sa generacijama koje su je volele. Stručnjaci predviđaju da će neka tradicionalna jela, poput velškog "tatws pum munud" (krompir za pet minuta) ili čak i kultne pastirske pite, nestati sa menija do 2027. godine.
Iako generacija Z izgleda masovno odbacuje tradicionalnu hranu, slika je složenija. Istraživanja pokazuju da su ovi mladi potrošači izuzetno zdravstveno svesni. Više ih zanima sadržaj proteina u hrani nego količina soli, šećera ili masti.
Paradoksalno, uprkos njihovoj odbojnosti prema nekim vrstama mesa i iznutrica, čak 99 odsto onih mlađih od 28 godina kupuje meso, ribu i živinu, a 98 odsto kupuje kravlje mleko.
Ključni faktor koji oblikuje njihove odluke su društvene mreže. Prema podacima, 55 odsto generacije Z koristi Tiktok kao izvor informacija o hrani, što je znatno više nego kod opšte populacije. Trendovi koji se tamo pojavljuju, često povezani sa "zdravom ishranom", postaju ambiciozni. Istovremeno, raste svest o netolerancijama na hranu, što mlađe generacije čini pažljivijim pri izboru.
Podaci Statiste pokazuju da više od polovine ispitanika generacije Z planira da prestane da jede meso ili ga već ne jede, naginjući se fleksitarijanskoj i vegetarijanskoj ishrani.
Ova generacija, koja će činiti značajan deo potrošačke moći do 2030. godine, takođe je otvorenija za nove tehnologije kao što je meso uzgajano u laboratoriji, dok okreću leđa iznutricama. Njihovi izbori, vođeni mešavinom zdravstvene svesti, digitalnih trendova i etičkih razmatranja, neizbežno će preoblikovati prehrambenu industriju.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
0
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
10
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Drastično skočila cena keksa u Nemačkoj - pa ga niko ne kupuje
22.09.2025.•
3
Od kraja avgusta cene "spekulas" keksa u Nemačkoj su drastično skočile, pa se njihove zalihe na rafovima prodavnica gomilaju.
Cene kafe arabika pale na najniži nivo u poslednjih mesec dana
21.09.2025.•
1
Cene kafe arabika pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana - 3,6 dolara po funti, što je oko osam dolara (6,8 evra) po kilogramu.
Crveno vino može da izazove glavobolju: Ovo bi mogao biti uzrok
19.09.2025.•
0
Crveno vino može izazvati glavobolju, čak i kod osoba koje inače ne reaguju tako na alkohol.
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
18.09.2025.•
11
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
3
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Komentari 8
Lucifer
A212
U stvari, idem na živce sam sebi kada pomislim da smo mi izrodili ovakve roditelje te gen. Z.
Mihajlo
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar