Cimet i ukusan i podstiče metabolizam

Američki naučnici ustanovili su da cimet sadrži esencijalno ulje koje podstiče metabolizam, pomažući istovremeno proces sagorevanja masnih ćelija u organizmu.
Cimet i ukusan i podstiče metabolizam
Foto: Pixabay
Reč je o cinamaldehidu, organskoj materiji koja cimetu daje ukus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori.
 
Naučnici sa Univerziteta Mičigen ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu, metabolički proces stvaranja topline u telu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a taj proces zasniva se na oksidaciji hranjivih materija u ćelijskim mitohondrijima.
 
Termogenezom se sagorevaju kalorije.
 
Spomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka telesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa.
 
Glavnom autoru studije Džunu Vuu, profesoru na institutu Life Sciences od ranije su poznate prednosti cinamaldehida, ali saznanja je želeo da produbi daljim istraživanjima. Zajedno s kolegama sproveo ih je najpre na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim ćelijama u laboratoriji.
 
Testirali su masne ćelije dobrovoljaca i ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što doprinosi ubrzanju metabolizma lipida nakon što "budu obrađeni" cinamaldehidima.
 
Vu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u organizmu, ali kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriji.
 
Ovaj naučnik kaže i da rezultati obećavaju, te da bi mogli doprineti suzbijanju epidemije gojaznosti u svetu.
 
"Cimet je deo ishrane hiljadama godina i njegova bi primena u suzbijanju gojaznosti pacijentima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda", smatra Vu.
  • Dragan

    30.11.2017 11:38
    Samo Cejlonski
    Kineski je opasan za jetru. U BG ima da se poruci cejlonski.
  • Бобица

    26.11.2017 13:37
    Мислим да је на фотографији кинеска касија (која такође припада роду цимета) али за разлику од цејлонског цимета, касија садржи антикоагуланс кумарин!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.