Zašto čokoladu ne treba držati u frižideru

Kulinarski kritičar i ekspert za čokoladu Luk Oven kaže da čokoladu nikada ne bi trebalo da čuvamo u frižideru.
Zašto čokoladu ne treba držati u frižideru
Foto: Pixabay
Oven, inače vlasnik jednog bara koji prodaje čokolade, kaže da ona u frižideru postaje "dosadna" i "ne oslobađa svoje ukuse". 
 
Čokoladu treba držati na "hladnom, suvom i mračnom mestu", a koliko niske temperature mogu da se poigraju sa ukusom čokolade, toliko mogu i visoke sa njenim oblikom. U tom slučaju, on savetuje da čokoladu stavite u metalnu kutiju, pa tek onda u frižider. Pre konzumiranja je ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. 
 
Sa tim se slaže i ekspertkinja za bezbednost namirnica Belinda Stjuart-Munlajt, koja je rekla da će doći do "cvetanja šećera". To se najbolje vidi kada je čokolada dobro ohlađena, a onda izložena visokoj temperaturi. Kondenzacija čini da šećer spolja napravi beli omotač, a njen ukus je kao da jedete ostatke hrane od juče. 
 
Nema sumnje da je čokolada najukusnija kada se jede na sobnoj temperaturi. Ako se pitate koja je idealna temperatura za čuvanje čokolade, odgovor je od 15 do 20 stepeni.
  • Miki

    27.01.2018 00:54
    Da li to znači sladoled od čokolade nije ukusan? Treba li i njega da držimo na sobnoj temperatauri?
  • Jevropac

    26.01.2018 17:13
    Leba, leba Gospodaru!
    Otkud mi novca za čokoladu?
    To mogu samo naprednjaci i njihovi botovi da kupuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.