Pomfrit će ove godine biti kraći i skuplji zbog suše

Suša u zapadnoj Evropi uticaće na rod krompira, a tako i na dužinu pomfrita, ukazuju nemački i švajcarski mediji.
Pomfrit će ove godine biti kraći i skuplji zbog suše
Foto: Pixabay
Krompir zbog suše više ne raste, pa će krompiri za dalju obradu biti mnogo manji nego na šta smo navikli. Za obradu, to jest za pomfrit ili čips, potrebno je da krompir dostigne veličinu od najmanje 7,5 centimetara. 
 
"Moguće je da će pomfrit ove godine biti kraći", istakao je predsednik Udruženja proizvođača krompira Švajcarske Ruedi Fišer. Dužina pomfrita posebno je važna za lance restorana brze hrane, pre svega Mekdonalds, jer ako su kraći onda se lošije pakuju u kartone predviđene za njih, objasnio je Fišer. 
 
Iz Mekdonaldsa kažu da, iako postoji mogućnost da ove godine pomfrit bude znatno kraći, ne treba očekivati njegovu nestašicu. 
 
Pravo stanje ovogodišnjeg roda krompira biće poznato tek krajem avgusta, ali već danas sve ukazuje na manji rod, rekao je Fišer. 
 
Dramatično stanje je u Nemačkoj, gde Udruženje proizvođača krompira upozorava da bi rod mogao ove godine biti manji za oko 40 odsto. 
 
Usled toga, navodi nemački dnevnik "Bild", krompir će morati da se uvozi, a posledice toga biće skuplji pomfrit.
  • 11.08.2018 11:50
    Poenta je trazenje razloga za vecu cenu proizvoda.
    Krompir moze i da se uveze, ali nebitno, uvek ce ga biti za pomfrit samo obavestenje je verovatno namenjeno amerima koji jedu u mekdonaldsu da ce im pomfri biti kraci pa da kao ne kukaju. Ipak je pomfrit najjeftinija narudzbina i na njoj se mora ostvariti profit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.