Najlonke proslavile 70 godina

Najlon čarape, simbol ženske senzualnosti, ali i njene emancipacije, proslavile su 70 godina postojanja.

Najlon čarape, simbol ženske senzualnosti, ali i njene emancipacije, proslavile su 70 godina postojanja. Prve "najlonke" puštene su u prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama 15. maja 1940.

Samo u prvoj godini, prodato je 64 miliona pari, po ceni od 1,35 dolara, što bi danas iznosilo oko 21 dolar. Do tada su žene bile prinuđene da nose vunene čarape, koje su bile teške, ili svilene koje su se, pak, lako cepale.

Najlon čarape su nastale u laboratorijama američke kompanije "Dipon" (Dupont), kada je sintetizovan polimer koji je omogućio proizvodnju vlakna "tankog poput paučine, a jakog poput čelika". Prototip najlon čarapa prikazan je na Svetskoj izložbi 1939, zajedno sa još nekim "revolucionarnim" proizvodima kao što su fotografija u boji, televizor i klima uređaj.
"Bio je to trenutni uspeh, jer su najlonke mogle dugo da traju", kazala je 95-godišnja Mej Livi, jedna od prvih žena koja je kupila najlonke.

Ljubavna priča između najlonki i žena naglo je prekinuta sa ulaskom SAD u rat. Tokom ratnih godina, najlon je, naime, korišćen za izradu padobrana, a najlon čarape su se ponovo pojavile na tržištu tek pred kraj sukoba.

Kada su ponovo puštene u prodaju nastala je prava pomama. Samo u prva četiri dana, Amerikanke su razgrabile više od četiri miliona pari.

  • milan

    31.08.2010 12:21
    najlonke
    najbolje carape nema bolje samo mi kazite gde ih mogu kupiti.
  • Па да...

    17.05.2010 08:24
    ''Ljubavna priča između najlonki i žena...''
    Не замерите, ја бих додала и по неку мушку персону за љубавну тројку?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.