Prva banka majčinog mleka otvorena u Njujorku

Prva neprofitna banka majčinog mleka otvorena je u sredu u američkoj saveznoj državi Njujork kako bi preko potrebno mleko mogle dobiti bebe čije majke im ga ne mogu pružiti.

Organizacija prikuplja, svrstava i pasterizuje majčino mleko od donatorki, a potom ih onda šalje širom države prevremeno rođenim bebama.

Erika Henkinson, koordinatorka donorki u "New York Milk Bank", rekla je za "Independent" da se žene koje se prerano porode često suočavaju sa dosta stresa zbog čega njihova tela nisu spremna da počnu da proizvode mleko. Jedna od deset beba rodi se prevremeno, dodala je ona.

Roditelji dece rođene prevremeno su zahvalni za novu banku, ali postoje poteškoće sa pronalaženjem donatorki.

Centru je potrebno oko 5.915 litara mleka kako bi nahranio najrizičnije bebe u saveznoj državi Njujork. Henkinson kaže da jedan odsto žena koje mogu da proizvedu mleko se odlučuju da doniraju.

"Srećni smo i vidimo porast u broju žena koje nas zovu radi donacija, što je divno. Stvarno želimo da to bolnice prihvate", rekla je Henkinson.

Donorke ne dobijaju novac, a moraju zadovoljiti stroge kriterijume kako bi mogle da poklone mleko, na primer, da ne puše i ne konzumiraju druge supstance koje bi mogle biti štetne za bebu.

Majčino mleko pruža najbolju ishranu za bebe i štiti od brojnih infekcija opasnih po život, posebno kod osetljive nedonoščadi. Zbog toga je bitno postojanje jednog ovakvog centra, pogotovo za one bebe koje su rođene pre vremena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom