Mali Čarli će ipak umreti

Sudbina teško obolelog dečaka Čarlija Garda mesecima je privlačila medijsku pažnju u Velikoj Britaniji, jer su njegovi roditelji dugo vodili pravnu bitku da bebu pošalju u Ameriku na eksperimentalno lečenje.
Londonski lekari su to osporavali, a sud je stao na stranu lekara. Roditelji su doneli najtužniju odluku – da odustanu od borbe i dozvole Čarliju da umre.
 
Sukob porodice i države – tako su mnogi komentatori videli borbu roditelja da svoju 11-mesečnu bebu, rođenu sa retkim genetskim oboljenjem, koje izaziva progresivnu mišićnu slabost i oštećenje mozga, pošalju na eksperimentalni tretman s druge strane Atlantika.
 
Iako su njihove napore podržali i papa Franja i američki predsednik Tramp, iako su skupili neophodnih milion i trista hiljada funti, sud je zaključio da to ne bi donelo poboljšanje i da nije u interesu deteta.
 
Čarli je od rođenja na aparatima za disanje, hrani se pomoću sonde. Od istog poremećaja boluje samo 15-tak dece u svetu.
 
Londonski lekari smatraju da bi ga eksperimentalna metoda lečenja stavila na nove muke. Sud je zaključio da bi od eksperimenta koristi imala medicina, ali ne i Čarli. Posle šest meseci povlačenja po sudovima, roditelji su odustali.
 
"Lečenje sada ne može da se sprovede iz jednostavnog razloga – previše je vremena izgubljeno. Naš jadni dečak je ležao u bolnici mesecima bez ikakvog tretmana dok je trajala duga sudska bitka. Posle pregleda nezavisnih eksperata sada znamo da bi Čarli imao šansu da bude normalan zdrav dečak, da je lečenje sprovedeno ranije", rekao je Čarlijev otac Kris Gard.
 
Advokat porodice kaže da su poslednja medicinska ispitivanja pokazala da više nema izgleda da se bebi pomogne i zato su roditelji povukli žalbu Vrhovnom sudu. I Evropski sud za ljudska prava je nedavno doneo presudu da bolnica može dečaka da isključi sa aparata. Milioni ljudi širom sveta pratili su dečakovu sudbinu, koja je u Americi izazvala brojne kritike konzervativaca na račun britanskog sistema zdravstvenog osiguranja.
 
Malom Čarliju mama i tata poslali su poslednju poruku.
 
"Mnogo nam je žao što nismo uspeli da te spasemo. Slatko spavaj, naš prelepi dečače. Volimo te", poručili su mu roditelji.
  • --

    25.07.2017 11:45
    Život
    neću ništa da kažem za ovaj tekst samo ću da spustim link http://www.zivotorg.org/
  • nina

    25.07.2017 11:45
    ovo dete od 11 meseci je lično sprečilo dostavljanje kiseonika 25 godina pre rođenja?
    ili njegovi rodielji lično? život deteta je u pitanju.
  • Maja

    25.07.2017 10:52
    Pa...
    Umrle su i naše bebe(12) u Banjaluci, kad isti ti zlotvori nisu dali da im se dostavi kiseonik iz Srbije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom