Gde je najkraće, a gde najduže plaćeno porodiljsko bolovanje

Najmanji vremenski period plaćenog odsustva je dva meseca, u SAD-u.
Gde je najkraće, a gde najduže plaćeno porodiljsko bolovanje
Foto: Pixabay
S druge strane, Estonija nudi i preko godinu i po plaćenog odsustva - time je postala zemlja sa najvećim beneficijama za trudnice. Druge zemlje nude po godinu dana: Bugarska, Mađarska, Japan, Litvanija, Austrija, Češka, Letonija, Norveška, Slovačka... 
 
Čak u 19 od 41 zemlje većina plaćenog odsustva se odnosi na prodiljsko, a u 31. zemlji i očevi imaju pravo na odsustvo. Ipak, njihovo pravo je skromnije - dve nedelje u proseku. Izuzetak su Japan (30 nedelja) i Koreja (16 nedelja). 
 
Portugal, Luksemburg i Norveška daju oko dva meseca novim očevima. 
 
Na Kipru, Izraelu, u Turskoj, Irskoj, Švajcarskoj i Novom Zelandu - plaćeno odsustvo odnosi se na rođenje i brigu o detetu, ali odsustvo nije omogućeno očevima.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom